Zdravlje

Zdravlje

​5 mitova koji se najčešće vežu uz artritis

Foto: Shutterstock

Artritis je skupno ime za različite upalne procese zglobova koji nastaju zbog mnogo razloga.

Češće obolijevaju žene, uglavnom se javlja u dobi između 20. i 40. godine života. Budući da se još uvijek ne zna točan uzrok, za reumatski artritis, nažalost, još nema niti pravog lijeka.  Loša je vijest također da postoji puno netočnih informacija o ovom stanju koje mogu dovesti do frustracija i lošeg liječenja. Donosimo 5 najčešćih mitova koji se vežu uz artritis.

Mit 1: Izbjegavajte tjelovježbu

Naravno, prekomjerno kretanje može dovesti do bolova ako bolujete od artritisa, ali ovo ne biste smjeli shvatiti kao da ne smijete uopće vježbati.

Njemački stručnjak za sportsku medicinu Klaus Boes savjetuje redovitu, ali umjerenu tjelovježbu svim pacijentima s artritisom, jer na taj način mogu usporiti napredovanje svoje bolesti. Stručnjak preporučuje plivanje, vožnju bicikla, lagano džogiranje i vježbanje aerobika, pa čak i samo hodanje i istezanje, no s druge strane, savjetuje izbjegavanje vježbanja odbojke, nogometa, rukometa ili tenisa. Upravo su ti sportovi štetni za lokomotorno zdravlje oboljelih od artritisa.

Napravite sami bademovo mlijeko i uživajte u ukusu marcipana

Mit 2: Pomoći će vam jabu​čni ocat

U prošlosti se smatralo da jabučni ocat, koji sadrži beta karoten, napada slobodne radikale koji bi inače mogli narušiti naš imunološki sustav. Činjenica je da jabučni ocat skoro pa ne sadrži beta karoten, a čak i da nije tako, premalo je znanstvenih dokaza koji bi potvrdili da umanjuje bol uzrokovanu artritisom. Ne morate ga izbjegavati ali ne računajte na njegovu pomoć.

Mit 3: Mliječni proizvodi mogu pogoršati stanje

Možda ste naišli na tvrdnje kako mliječni proizvodi mogu pojačati bol uzrokovanu artritisom, ali malo studija potvrđuje ovu pretpostavku. Jedna studija, objavljena u časopisu Arthritis Care & Research, pokazuje kako se kod žena koje su povremeno konzumirale mliječne proizvode smanjila šansa za napredak bolesti. Rekli bismo da je, kao i u svemu, umjerenost glavno pravilo.

Mit 4: Sirova hrana može pomoći

Prehrana koja se bazira na sirovim namirnicama označava konzumaciju puno voća i povrća te izbjegavanje teške, procesuirane hrane. Iako je zdrava, vjerojatno neće puno pomoći kod bolova uzrokovanih artritisom. Može se dogoditi i da vas neko vrijeme mući probava, dok se organizam ne navikne na unos velike količine vlakana.

Vodič za početnike: kako iz kuhinje izbaciti procesuirane namirnice

Mit 4: Crveno vino će pomoći

Prije nekoliko godina je u magazinu “Nucleic Acids Research” objavljena studija koja pokazuje kako određene komponente iz crvenog vina mogu ublažiti upale te bol uzrokovanu artritisom. Opet ćemo spomenuti umjerenost te savjetovati 1-2 čaše vina kroz dan.

Mit 5: Kava pojačava bol

Smatra se da kava osobu može učiniti nervoznom te pojačati osjećaj boli koja je posljedica artritisa. Znanstvenici ipak smatraju da kofein može prevenirati razvoj stanja koja se vežu uz artritis. Moramo li ponoviti da je umjerenost važan faktor?

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo