Napravite sami bademovo mlijeko i uživajte u ukusu marcipana

mlijeko, djeca piju mlijeko, shutterstock

Bademovo mlijeko je iznimno ukusan napitak, ali i zdrav. Ako pazite na svoju liniju, morate znati da je i niskokaloričan. Uštedite i naučite ga pripremati u vlastitoj kuhinji.

Iako bademovo mlijeko možete i kupiti, bolja je ideja napraviti ga u vlastitom domu i biti sigurni da u njemu nema aditiva. Jednom kada savladate pripremu bademovog mlijeka, možete se poigrati pa ga napraviti od lješnjaka i pistacija. Mogućnosti su neograničene.

Jedna šalica bademovog mlijeka sadrži oko 60 kalorija (ista količina kravljeg mlijeka oko 150 kalorija)

Sastojci:

  • 200 g sirovih badema (neslanih, nepečenih)
  • 900 ml vode
  • ½ žličica ekstrakta vanilije (1 vanili šećer)
  • Malo meda ili smeđeg šećera

Priprema:

  • Svježe, ne pržene bademe namočite u vodu kako bi ih riješili nečistoća, a taj će ih proces učiniti lakše probavljivim i pojačati prirodan okus.
  • Bademe iscijediti (baciti vodu u kojoj su se namakali) i dodati u blender uz čistu vodu U blenderu miksati nekoliko minuta
  • Razdvojite talog od mlijeka (procijedite kroz gazu) i stavite ga u staklenu posudu te u hladnjak
  • U mlijeko po želi možete dodati vanil šećer ili ekstrakt vanilije.

Ukoliko se odlučite za mlijeko od nekog drugog orašastog ploda, u nastavku saznajte koliko ih je dugo potrebno namakati:

  • Bademi: 12 sati
  • Lješnjaci, Macadamia orasi, kikiriki, pinjoli: 8 sati
  • Pekan orasi i lješnjak: 4 sata
  • Pistacio: 2 sata

A. Abrahamsberg
Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!