5 najgorih i najboljih kućnih pripravaka protiv hemoroida po preporuci liječnika - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 najgorih i najboljih kućnih pripravaka protiv hemoroida po preporuci liječnika

Shutterstock

Liječnik savjetuje kako si pomoći ako vas muče hemoroidi.

Ako vam je postalo naporno stalno trčati do ljekarne po preparate koji će vam pomoći kod hemoroida, jeste li razmislili o tome da koristite kućne pripravke? Za neke od njih se smatra kako će pomoći smiriti problem, ali svakako je potrebno i informirati se prije korištenja bilo kakvih preparata.

“Radi se o normalnom dijelu anatomije, a često ne uzrokuju bolove”, navodi kirurg dr. Jeremy Lipman savjetuje da promjene koje možete primijetiti sigurno zahtijevaju prvo pregled liječnika kako bi se znalo da u pitanju nije neki ozbiljniji problem, a posebno ako primijetite krv. Mnogi će u tim trenucima posegnuti za kućnim pripravcima, od kojih neki mogu pomoći dok drugi sigurno neće. 

Radi se o problemu koji pogađa sve veći broj populacije, a s obzirom na to da se radi o svojevrsnoj tabu temi, mnogi se ustručavaju govoriti o tome i tražiti pomoć, a svi koji su ih iskusili znaju da simptomi nisu nimalo ugodni.

Najbolji kućni pripravci protiv hemeroida 

Prije nego ih isprobate, važno je doći do prave dijagnoze, a posebno ako ste hemoroide već imali ili ako ste primijetili krv, navodi kirurg. Tek tada možete isprobati neke od pripravaka.  

1. Kupka u mlakoj vodi 

Često će liječnici savjetovati osobama koje imaju bolne hemoroide da sjednu u mlaku vodu 15 minuta, nekoliko puta na dan, posebno nakon obavljanja nužde. 
Dr. Lipman ga ističe kao jedan od najboljih tretmana, a potrebno je imati lavor ili posudu u koju možete sjesti. Isto tako možete jednostavno napuniti kadu toplom vodom i sjediti u njoj. 

Što je to “ljepljiv” kolesterol i zašto je opasan za osobe s povišenim krvnim tlakom, otkrivaju stručnjaci

2. Psyllium ljuskice

Mogu doći u obliku suplementa kako bi povećale unos vlakana i omekšale stolicu da lakše prolazi kroz crijeva. Budite oprezni s unosom, jer previše vlakana odjednom može uzrokovati nadutost i grčeve. “Koristite kako bi omekšali stolicu i podržali rad crijeva, a kada je ona mekana i lakše prolazi crijevima, problem će se lakše riješiti. Uz to je važno piti dovoljno tekućine, navodi liječnik. 

3. Aloe vera 

Ova biljka sadrži protuupalne sastojke koji mogu olakšati simptome hemeroida, a posebno se dobrom pokazala kod upalnih bolesti kože. Liječnik navodi kako je sigurno koristiti samo čisti pripravak aloe vere, ne kreme koje ju sadrže. 

Najgori pripravci za hemoroide 

Sigurno ste već čuli za ova dva pripravka i kako će vam pomoći da se riješite hemeroida, ali dr. Lipman želi da ih izbjegnete ako možete. 

1. Jabučni ocat 

Možda u kuhinji imate jabučni ocat za kojeg se smatra da može biti trenutno rješenje za hemeroide, mogu umiriti svrbež kože i smanjiti osjećaj boli. “Ne savjetujem ovaj pripravak jer može uzrokovati iritaciju ako se pretjerano koristi i tako samo pogoršati probleme”; navodi dr. Lipman. 

Isprobajte dva zdrava i ukusna napitka za čišćenje organizma – pomoći će i pri mršavljenju

2. Ulje čajevca

Neki tvrde kako ima antiseptička i protuupalna svojstva i da može smanjiti oticanje i bol uzrokovanu hemeroidima. Neka rana istraživanja kažu kako gel koji sadrži ulje čajevca može smiriti simptome, ali nedostaje dovoljno podataka. Dr. Lipman savjetuje da ne koristite ovaj proizvod jer nije dovoljno proučavan. 

Uvijek prvo postavite pitanje svom liječniku prije isprobavanja bilo kakvih pripravaka protiv hemeroida, nemojte ništa koristiti prije savjeta stručnjaka. Zapamtite da je važno jesti namirnice bogate vlaknima (25 g za žene u danu i 38 g za muškarce) i konzumirajte dovoljno vode. Samo te male promjene mogu olakšati rad crijeva i držati hemeroide podalje. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo