Zdravlje

Zdravlje

Što je to “ljepljiv” kolesterol i zašto je opasan za osobe s povišenim krvnim tlakom, otkrivaju stručnjaci

Shutterstock

Što otkrivaju nova istraživanja?

Do danas smo svi naučili kako LDL ili “loš” kolesterol i krvni tlak nisu dobar par, ali nova istraživanja pokazuju kako poseban tip LDL kolesterola može povećati rizik od infarkta ili moždanog udara kod osoba koje već imaju problema s visokom krvnim tlakom. Visoke razine lipoproteina(LP(a)) (što je upravo “ljepljiv” kolesterol) posebno zabrinjava kod pacijenta koji se bore s hipertenzijom.

“Došli smo do saznanja kako postoji veliki kardiološki rizik kod te populacije, a čini se radi hipertenzije”, navodi glavni autor studije dr. Rishi Rikhi, kardiolog. Dodaje kako osobe s hipertenzijom imaju povećan rizik ako su povišene razine tog tipa lipoproteina. Osobe koje imaju povišenu i nemaju problema s hipertenzijom, nisu u rizičnoj skupini, ali lipoproteini(a) u kombinaciji s hipertenzijom, čini se povećavaju i rizik. 

Umor, mučnina, kratkoća daha… Ovi simptomi mogu otkrivati bolesti bubrega, ne ignorirajte

“Čini se da lipoprotein(a) i niska razina hipertenzije neće stvarati probleme, ali kada se visoka razina lipoproteina javlja kod visokog krvnog tlaka tada se rizik povećava. Činjenica da lipoprotein utječe na odnos hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti je jako zanimljiva i daje do znanja važne interakcije kod hipertenzije, lipoproteina i kardiovaskularnih bolesti”, pojašnjava dr. Rikhi i dodaje kako je naravno potrebno još istraživanja da bi se veza potvrdila.

Radi se o LDL varijanti lipoproteina koja je napravljena od proteina i masnoća koja vodi kolesterol do arterije. “Taj protein stvara i čestice koje će oštetiti stijenke arterije više nego “običan” LDL”, navodi kardiologinja, dr. Donna Polk. Osobe kod koji je razina ovog lipoproteina povećana mogu imati problema s nakupljanjem masnoća na arterijama, a postoji i veći rizik za razvoj periferne bolesti arterija, aortne stenoze, ali se spominje i veći rizik za nastankom infarkta. Lipoprotein(a) je i stvar genetike i može stvoriti probleme i kod osobe koja je zdrava. Zdrav način života i usvajanje novih zdravih navika sigurno mogu smanjiti rizik ali i pomoći vam da snizite razinu kolesterola. 

Snizite ga kroz prehranu 

Zdrava prehrana kao što je Mediteranska čini se pokazuje dobre rezultate, a ustvari se smatra zdravih planom prehrane. Ona je  bogata maslinovim uljem, ribom, tjesteninom, rajčicama, voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i orašastim plodovima. Zdrave masnoće koje nudi su važan dio ove prehrane, maslinovo ulje je glavna namirnica, a istraživanja su pokazala kako ono pruža nezasićene masnoće koje mogu utjecati na snižavanje kolesterola ali posebno onog “lošeg”. 

Ova dva čaja su odlična pomoć kod kašlja, prehlade i gripe – nutricionistica izdvaja i koje je još dobro imati kod kuće

Kolesterol kontrolirajte kroz aktivnosti 

Kardiolog, dr. Eric Stahl, navodi: “Tko god ima povišen kolesterol bi trebao raditi na tome da ga snizi kroz tjelovježbu, povećanu fizičku aktivnost i gubitak kilograma.  Američka asocijacija za srce savjetuje najmanje 150 minuta umjerene aktivnosti u tjednu, ili najmanje 75 minuta intenzivne aktivnosti u tjednu, poput aerobnih vježbi. Kada ove mjere nisu dovoljne, potrebno je provoditi kontrolu lijekovima koje će prepisati liječnik”.  

Kontrirajte odgovor na stres 

Utjecaj stresa na srce je jak, a ako se nešto ne napravi po tom pitanju, može uzrokovati razne probleme, a jedan od njih je i “sindrom slomljenog srca”. “Važno je voditi brigu o cjelokupnom zdravlju ali i o sebi. Često zaboravljamo kako negativno stres može utjecati na zdravlje srca”, navodi kardiologinja dr. Leslie Cho. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo