Zdravlje

Zdravlje

5 najubojitijih vrsta raka

Saznajte koje su vrste raka najčešće i koje uzimaju najviše života.

Iako je suvremena medicina znatno napredovala kada su u pitanju dijagnostika i liječenje malignih bolesti, istina je da je još puno posla pred znanstvenicima. Dok su bolesti krvožilnog sustava najčešće bolesti koje dovode do smrti u našoj zemlji, rak je “zasjeo” na drugo mjesto.

Donosimo pregled pet najčešćih vrsta raka koji uzimaju najviše života.

1. Rak pluća

U Hrvatskoj rak pluća predstavlja najčešći oblik raka u muškaraca i drugi po učestalosti rak kod žena i to odmah nakon raka dojke. Nažalost, on je i vodeći uzročnik smrti među svim karcinomima. Od ove bolesti u Hrvatskoj svake godine oboli oko 3000 osoba.

“Rana dijagnostika raka pluća velik je problem jer su respiratorne tegobe nedovoljno specifične i nema upozoravajućih simptoma, tako da se većina oboljelih liječniku javi u proširenoj fazi bolesti. Kasno dijagnosticiranje čini ga vrlo opasnim po život i jedan je od oblika raka koje je najteže liječiti”, navodi prof. dr. sc. Antonio Juretić, profesor kliničke onkologije, te dodaje: “S obzirom da ne postoji rani oblik otkrivanja još uvijek je najbolji oblik prevencije nepušenje odnosno prestanak pušenja te edukacija i informiranje javnosti o tipologiji bolesti raka pluća, uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja”.

Ne morate nužno biti pušač kako biste razvili karcinom bronha. Doduše, cigarete predstavljaju najveći faktor rizika za rak pluća. Ugrubo, između deset i 15 posto slučajeva raka pluća nastaje kod nepušača.

Pet stvari koje morate znati o raku pluća

2. Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva drugi je po redu vodeći uzrok smrti zbog malignih bolesti u razvijenim zemljama, a četvrti diljem svijeta, tvrde stručnjaci, unatoč činjenici što se ova bolest može izliječiti kirurškom intervencijom ako je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi. Tako od 100.000 stanovnika u Hrvatskoj godišnje oboli 53 muškarca i 41 žena te predstavlja drugi po redu uzrok smrtnosti zbog malignih bolesti (u muškaraca iza raka pluća, a u žena iza raka dojke). Trenutne terapije za ovu malignu bolest uključuju operaciju, kemoterapiju, biološku terapiju i zračenje.

Nažalost, simptomi raka debelog crijeva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima.

Polusatno hodanje snižava rizik od raka debelog crijeva

3. Rak dojke

Podaci o raširenosti karcinoma dojke u Hrvatskoj govore da od te bolesti oboli svaka 11. žena, a dnevno se dijagnosticira kod sedam bolesnica. Rak dojke daleko je najčešći rak u žena od koje na godinu u Hrvatskoj oboli između 2200 i 2600 žena, a svaka treća oboljela žena i umre od te vrste raka.  Više od 90 posto žena može se izliječiti ako se rak dojke otkrije u ranoj fazi i ispravno liječi.

Nakon samopregleda kojeg provodi sama žena i kliničkog pregleda kojeg provode liječnici primarne medicine i ginekolozi, za dojke mlađih žena važna dijagnostička metoda jest ultrazvuk jer je njegova osjetljivost i specifičnost u toj dobi veća nego mamografija.

Stručnjaci ponudili formulu za zaštitu od raka dojke

4. Rak gušterače

Rak gušterače iznimno je opasan zbog manjka simptoma koji upućuju na ozbiljno stanje te zbog svoje funkcije bitnog i nezamjenjivog organa za rad našeg organizma. Kasno se otkriva i ishod je u većini slučajeva smrt. Kirurški zahvat odstranjivanja tumora, jedini je spas oboljelom.

Prema podacima Registra za rak Hrvatske, kod nas se godišnje dijagnosticira više od 600 novih slučajeva raka gušterače. Češći je kod muškaraca, a u 80 posto slučajeva pojavljuje se u dobi od 60 do 80 godina.

Nema utvrđenih pravila i preporuka kako ga spriječiti, no ipak se savjetuje prestanak pušenja, održavanje određene tjelesne težine, redovita vježba te povećana konzumacija voća i povrća, navode stručnjaci iz Američkog onkološkog društva. Neke studije pokazuju i da određeni vitamini mogu pomoći u prevenciji raka, poput vitamina D.

Pušači dobivaju rak gušterače 10 godina ranije!

5. Rak prostate

Rak prostate najčešći je oblik maligne bolesti za muškarce Europe. Prehrana, vanjski utjecaji, način života i drugi čimbenici uvelike utječu na njegovo razvijanje.

“Nažalost, rak prostate najčešće nema simptome. On se razvija tijekom godina. Kada su simptomi postojani, tada je najčešće već kasno, rak se proširio. U tom slučaju simptomi su npr. pritisak na mjehur, učestalo, isprekidano i otežano mokrenje, praćeno s krvi u urinu, akutni zastoj urina, bolovi u kostima i dr. Kako bi se rak prostate što ranije otkrio, potrebno je redovito, tj. jednom godišnje odlaziti na preglede i odrediti koliko je PSA u krvi”, objasnio je dr. Neven Kapun, spec. urologije. Rano otkrivanje donosi gotovo stopostotno izlječenje.

Muškarci koji do 40. oćelave skloniji raku prostate

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo