Zdravlje

Zdravlje

5 pogrešnih razloga za izbjegavanje operacije varikoznih vena

Shutterstock

Unatoč tome što proširene vene, osim estetskih poteškoća, mogu i ozbiljno narušiti zdravlje tek jedan od pet pacijenata odlučuje se na operaciju. Evo zašto se više ljudi ne odlučuje zauvijek oprostiti od kvrgavih, naboranih plavih žila.

Operativni zahvat uklanjanja proširenih vena rješava nas bolova, nelagode i zamora u mišićima nogu, a dugoročno sprječava brojne zdravstvene komplikacije.

Brojni su razlozi za izbjegavanje liječenja proširenih vena – a ti su razlozi često utemeljeni u mitovima, poluistinama i zastarjelim informacijama.

Ukoliko ste u životu već odustali od operacije zbog jednog (ili više) razloga koje ćemo ovdje navesti, krajnji je čas da ozbiljno preispitate svoju odluku.

1. Ne želim „pod nož“ zbog estetskih razloga

Ovo je jedna od najčešćih zabluda.

Budući da je jedan od rezultata operacije proširenih vena ljepši izgled nogu, često se smatra da se ovdje radi o zahvatu koji spada u estetsku kirurgiju. Izgled vaših vena samo je vrh ledenog brijega – ono što se stvarno događa s njima nije uvijek oku vidljivo. Operacijom varikoznih vena liječe se medicinski uzročnici tog stanja, kao i drugih simptoma poput oticanja, osjećaja težine, grčenja i bolova.

Premda varikozne vene mogu biti uzrokovane drugim medicinskim stanjima, poput povećanja tjelesne težine, trudnoće ili hormonalnih promjena, venska hipertenzija može dovesti do drugih ozbiljnih zdravtsvenih problema kao što su bol u nogama, čirevi na nogama i krvni ugrušci. Budući da operacija vena može spriječiti ova stanja jasno je da nije u pitanju samo estetski zahvat.

Top 12 namirnica za zdrave krvne žile

2. Operacija ionako ne pomaže

Sumnjate li u učinkovitost operativnog zahvata kojim se uklanjaju varikozne vene, možda niste upoznati s dva tehnološka otkrića koja su posljednjih godina potpuno promijenila pravila „igre“.

Endovenozni laserski tretman (EVLT) minimalno je invazivni tretman koji je uspješno zamijenio tradicionalnu operaciju otvorenih vena. Laser koristi snop guste svjetlosti koji iznutra zagrijava stijenku vene što uzrokuje njezino sljepljivanje i u konačnici zatvaranja oštećene vene.

Zatvaranjem oštećenih vena izbjegava se klasično kirurško vađenje vena iz tijela te preusmjerava krvotok na zdrave vene, čime se pacijenta lišava tegoba. 

Radiofrekventna ablacija ima sličan pristup, međutim, umjesto laserske energije, koristi 20 sekundi impulsa električne energije za zagrijavanje, skupljanje i zatvaranje ciljanih krvnih žila.

Oba postupka pružaju trenutni povratak u normalnu rutinu bez ožiljaka i gotovo bez modrica. Poboljšanja su vidljiva već u roku od 3 do 6 tjedana (3-4 mjeseca za veće vene).

3. Operacija vena boli

Možda će vas iznenaditi kako su zapravo bezbolni operativni zahvati koji vas oslobađaju muka s proširenim venama. Radi se o minimalno invazivnim kirurškim tehnikama kod kojih je potreba za rezovima svedena na minimum, što olakšava postupak i kod pacijenta smanjuje osjećaj boli. Također, nakon operacije nema vidljivih ožiljaka i gotovo da nema modrica.

Moderna kirurgija proširenih vena kudikamo je manje bolna od pečenja, grčeva, svrbeža i oteklina koje proširene vene mogu uzrokovati u vašim nogama. A budete li odgađali liječenje, ti će se simptomi s vremenom samo pogoršavati.

4. Ne mogu uzeti slobodne dane na poslu

Nisu vam ni potrebni! Radi se o ambulantnim postupcima koji traju između 30 i 50 minuta.  Nije potrebna hospitalizacija; idete kući odmah nakon zahvata, a na posao se možete vratiti već sljedećeg dana (premda ćete se morati suzdržati od dizanja teškog tereta dva tjedna). 

5. Muškarci ne operiraju vene

Jedan od nevjerojatnijih mitova o proširenim venama jest da su oni isključivo ženski problem. Premda je vjerojatnije da će ih žene razviti i da rizik raste s godinama, proširene vene mogu se dogoditi u bilo koje životno doba i bilo kome. 

Proširene vene su iznenađujuće česta pojava među mladim muškarcima koji se bave trčanjem baš kao i onim starijima te među osobama muškoga spola koje stoje ili sjede cijeli dan na poslu. Nasljeđe igra veliku ulogu; jedan roditelj s varikoznim venama povećava kod muškaraca vjerojatnost za 40 posto, a oba roditelja ga povećavaju za 80 posto.

Unatoč svemu, relativno malo pogođenih muškaraca traži liječenje, možda zbog ove raširene percepcije da se proširene vene “događaju samo ženama”.

Proširene vene: skleroterapija je tehnika koja pomaže, a ima najmanje nuspojava

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo