Zdravlje

Zdravlje

6 najboljih prirodnih lijekova protiv prehlade

Sezona prehlade i gripe samo što nije zakucala na naša vrata. Dočekajte ju spremni i oboružani preparatima koje je stvorila majka priroda.

1. Echinacea

Biljka pod nazivom Echinacea purpurea jedna je od najpoznatijih i širom dostupnih biljnih tretmana protiv prehlade. Iako su rezultati istraživanja podvojeni, njena učinkovitost se razlikuje ovisno o vrsti pripravka. Dvije velike studije, provedene u američkom nacionalnom centru za komplementarnu i alternativnu medicinu, su otkrile da echinacea u obliku soka ili kao nerafinirana kombinacija korijena i biljke nema značajniji učinak. S druge strane, neki liječnici preporučaju miješanje 15 to 20 kapi tinkture echinaceae s toplom vodom i to 4 do 5 puta dnevno.

2. Ginseng

GinsengIako se ovaj azijski začin u većini slučajeva koristi za podizanje energije, otpornosti i općeg zdravlja, istraživači su počeli
ispitivati njegovu učinkovitost u borbi protiv obične prehlade. Studija
provedena 2005. godine od strane kanadskih istraživača je otkrila da
svakodnevno konzumiranje ginsenga smanjuje jačinu i trajanje simptoma prehlade.

3. Ispiranje nosne šupljine

Zagovornici holističke medicine vjeruju da
svakodnevno ispiranje nosne šupljine tjera kašalj, šmrcanje i upalu
grla. Novo je istraživanje nedavno otkrilo da djeca koja nosnu šupljinu
ispiru sa fiziološkom otopinom šest puta dnevno, imaju znatno smanjene
simptome prehlade i malu mogućnost za povratak bolesti. 

4. Pelargonium sidoides

Iako se radi o biljci koja je manje poznata od nekih biljnih boraca protiv prehlada, ekstrakt dobiven iz ove biljke dokazao je smanjivanje simptoma akutnog bronhitisa. Istraživanje objavljeno u američkom časopisu o Phytomedicine je obuhvatilo 468 odraslih osoba s akutnim bronhitisom. Njima je za potrebe istraživanja dan ili placebo ili ekstrakt korijena biljke Pelargonium sidoides. Pacijenti koji su primali pravu terapiju prijavili su brže gubljenje simptoma uključujući bol tijekom kašljanja i temperaturu. Oni su se brže mogli vratiti na posao. 

Vitamin C5. Vitamin C

Vitamin C je vjerojatno najistraženiji alternativni borac protiv prehlade. On kod nekih osoba može smanjiti jačinu simptoma ili dužinu trajanja prehlade, ali ju ne može spriječiti. Preporučena dnevna količina je 75 miligrama po danu za odrasle žene i 90 miligrama za odrasle muškarce. Liječnici savjetuju da osobe s prehladom uzmu gram ili dva vitamina C nekoliko puta dnevno, ovisno o drugim simptomima.

6. Cink

Studija provedena 1996. godine je otkrila da cink smanjuje trajanje obične prehlade sa 7.6 dana na 4.4. 

Bez obzira bili vi zagovornik tradicionalne ili alternativne medicine, predlažemo da se prije upotrebe nekog od nabrojenih prirodnih boraca protiv prehlade obratite svom liječniku ili ljekarniku.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo