6 znakova da vam nedostaje kalija - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

6 znakova da vam nedostaje kalija

Kalij je mineral važan za živčani sustav, zdravi rad srca te snagu mišića. Nedostatak kalija naziva se hipokalemija, a simptomi su često prikriveni.

Namirnice poput banana, avokada i lubenice sadrže visoke količine kalija. Kao mineral ima ozbiljnu vitalnu ulogu u tijelu, a pomaže kod kontrakcije mišića, regulacije tekućine i ravnoteže minerala.

Dijetetičarka, Lauren Blake iz Centra za medicinu na Sveučilištu Ohio, napominje kako kalij održava ravnotežu prevelike potrošnje natrija, ali da trebate pripaziti da svi hranjivi minerali budu u svojevrsnoj jednakosti u organizmu kako bi lakše obavljali svoje funkcije. Hipokalemija je stanje smanjene koncentracije kalija u krvi.

Postoje brojni razlozi zašto, ali i simptomi koji su uglavnom prikriveni te ih je lako zamijeniti sa drugim tjelesnim problemima. Blake ističe kako grickalice poput čipsa ili krekera te smrznuta hrana sadrže visoku količinu natrija, a time umanjuju koncentraciju kalija. Donosimo vam šest znakova na koja biste trebali pripaziti kada ih osjetite.

1. Grčevi u mišićima

Kalij igra ključnu ulogu u kontrakciji i održavanju snage mišića. Zato, kada su razine kalija niske možete osjetiti bolove i grčeve tijekom dana, a posebno kada vježbate.

2. Umor i iscrpljenost

Osjećate li se često umorni te kako je vaša energija pri kraju bilo bi dobro da posjetite liječnika i provjerite koncentraciju kalija u krvi. Lauren Blake objašnjava da svaka krvna stanica treba podjednaku količinu kalija te ako je iscrpljenost nakon dovoljno sna još uvijek prisutna to označava nedostatak kalija.

3. Visoki tlak i ubrzan rad srca

Zastrašujuće je osjetiti preskakanje srca ili kako isto ubrzano udara. Nedostatak kalija jedan je mogućih uzročnika toga. Također, bez dovoljno kalija stjenke krvnih stanica postaju tijesne što rezultira hipertenzijom, odnosno povišenim krvnim tlakom.

4. Vrtoglavice i gubitak svijesti

Razina kalija u tijelu može rasti i padati tokom dana, a veliki pad može usporiti rad srca što dovodi do osjećaja kao da ćete se onesvijestiti.

Blake spominje i kako su trnci ruke i noge još jedan signal koji ne biste smjeli ignorirati.

5. Osjećaj nadutosti i zatvor

Manjak kalija onemogućuje regulaciju natrija što može dovesti do nadutosti izazvane zbog soli. Bez kalija su i druge tjelesne funkcije sporije, pa tako i probava što može uzrokovati zatvor. Ponekad možete osjetiti bolove ili grčeve u trbuhu.

6. Suha koža i žeđ

Budući da je kalij važan za regulaciju tekućine, ne čudi da smanjenjem koncentracije istoga osjećate ekstremnu žeđ, a koža se suši. Pripazite na česte odlaske u toalet jer putem mokraće gubimo najviše toga minerala.

Promijenite prehranu, odnosno ubacite hranu bogatu kalijem.  

8 načina na koje možete koristiti šećer, a da nije jelo u pitanju

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo