Zdravlje

Zdravlje

6 znakova kada kašalj može biti simptom bolesti srca, upozorava liječnik

Foto: Shutterstock

Ako vam se neka od ovih stvari dogodi, moglo bi značiti da morate liječniku odmah.

Rani simptomi bolesti srca često su toliko suptilni da ih mnogi ljudi propuste. U Americi je provedeno istraživanje i objavljeno u magazinu American Heart Association, a u rezultatima se navodi kako, unatoč činjenicama mnoge žene nisu uopće svjesne svog rizika, mnoge ne znaju koji su simptomi infarkta te ne znaju koliko su opasne bolesti srca. Istraživanje se provodilo u razdoblju od 2009. do 2019., te je otkrilo kako se osviještenost o vodećem uzrok smrti smanjila za 20 posto.

Dok je nelagoda u prsima uobičajen simptom, ostali nisu toliko povezani s ovim stanjem, poput vrtoglavice, kratkog daha ili mučnine.

Ostali simptomi mogu uključivati:

  • Nelagodu ili bol u leđima, čeljusti, trbuhu i rukama (lijevoj i desnoj)  
  • Hladan znoj
  • Kratkoća daha
  • Povraćanje
  • Bol u prsima

Dr. Eva Shelton navodi kako postoje dvije vrste srčanog zastoja, onaj na lijevoj strani i onaj na desnoj. Kada dođe do onog na lijevoj strani, krv i tekućina se povlače u pluća pa dolazi do kratkoće zraka i kašlja.

No kako kašalj može značiti i brojna druga stanja, od prehlade do bolesti štitnjače, kako možete znati da znači bolest srca?

1. Mokar kašalj

Kada se zaustavi dotok srca radi zatajenja srca, javlja se osjećaj u plućima kao da se utapate. Upravo zato se javlja potreba za kašljanjem kao rezultat te nakupljene tekućine, a iz tog razloga on se može okarakterizirati kao mokar.

Možete li dobiti vitamin D ako vas sunce grije samo kroz prozor? Odgovor će vas iznenaditi

2. Suhi kašalj

Iako mokar kašalj može značiti bolesti srca, suhi kašalj može isto biti simptom. “Postoje situacije u kojima pluća nisu u mogućnosti izbaciti višak tekućine, pa se on i naziva suhi kašalj. Razlog je isti, nakupljanje vode u plućima, koja ako se ne može iskašljati može zvučati kao simptom astme“, navodi.

3. Ružičasta sluz

Ako iskašljavate sluz koja ima svijetlu boju krvi, to može biti simptom infarkta, stoji na stranicama Američke organizacije za srce. To se događa kada srce ne može pratiti opskrbu krvlju.

4. Poremećaj sna

Kada su pluća zahvaćena tekućinom koja se u njima nakuplja može doći do jakog kašlja koji se javlja noću, poput apneje u snu – buđenje tijekom noći radi kratkoće daha, nemogućnosti disanja, kašlja i osjećaja da morate sjesti ili ustati, što može problem riješiti na nekoliko minuta.

5. Kašalj koji se ne smiruje

Miriam Jacom, stručnjakinja za bolesti srca, navodi kako kroz vrijeme, ako se simptomi ne povuku, često kod pacijenta primjećuje da na kraju dijagnoza bude zatajenje srca.

Najčešći razlog za dugotrajni kašalj može biti astma ili kronična plućna bolest – dva stanja koja mogu uzrokovati upale pluća ali se mogu i liječiti. Ako kašalj ni tada ne prođe, u pitanju mogu biti bolesti srca.

6. Osjećaj da imate mjehuriće u plućima

Opet je razlog nakupljanje vode u plućima što može uzrokovati osjećaj da imate mjehuriće koji će se raspuknuti. Ako primjećujete neke druge simptome infarkta uz ovaj, obavezno posjetite liječnika kako bi se procijenilo stanje.

Sakoman: Droga je odjednom ‘posijana’ po Hrvatskoj, a roditelji često ne vjeruju koji su simptomi ovisnosti

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo