Zdravlje

Zdravlje

6 znakova koji otkrivaju manjak cinka u organizmu

Cink je potreban za održavanje imunološkog sustava, izgradnju proteina, pokretanje enzima i stvaranje DNA. Također, bitan je za normalan rast, razvoj i spolno sazrijevanje te za održavanje osjetila mirisa i okusa.

Nedostatak cinka može dovesti i do gubitka kose te oslabljenog apetita.

Tko je u rizičnoj skupini?

Osobe koje su često na dijeti, vegetarijanci i vegani, starije osobe koje konzumiraju punu alkohola pripadaju rizičnoj skupini. Isto se odnosi i na trudnice, žene koje doje, mlade osobe u razvoju ili one koje pate od čestih proljeva.

Hrana bogata ovim mineralom uključuje kamenice, shitake gljive, špinat, krastavce, zelenu salatu, masline, grašak, pinjole, kikiriki, bademe, janjetinu, govedinu, teleću jetricu, jaja, sir, mlijeko i jogurt.

1. Loš imunitet

Prehlade vas “napadaju” jedna za drugom? Imunološki sustav ne može normalno raditi ako mu nedostaje cinka.

2. Loš ten

Jeste li znali da 6% cjelokupnog unosa cinka se nalazi u koži? Određene studije dokazuju da osobe koje pate zbog pojave akni vjerojatno nemaju dovoljno cinka u organizmu.

3. Alergije

Ako ste stalno pod utjecajem stresa lako ćete “ostati” bez cinka u organizmu koji igra veliku ulogu u otpuštanju histamina koji je poznat kao pokretač akutnih alergijskih reakcija u ljudi.

4. Problemi sa snom

Vjerojatno već znate da je melatonin hormon koji vam pomaže zaspati, ali jeste li znali da cink igra veliku ulogu u proizvodnji i otpuštanju ovog hormona. Imate li u organizmu premalo cinka, vjerojatno imate i problema sa spavanjem.

5. Gubitak kose

Niske razine hormona štitnjače mogu upućivati na to da vaše tijelo ne apsorbira dovoljan količine cinka, a to je stanje povezano i s gubitkom kose.

6. Alhzeimerova i Parkinsonova bolest

Ovo su bolesti koje su postale pošast modernog društva, a mnoge su studije pokazale kako terapija cinkom može pomoći pri usporavanju kognitivnog propadanja. 

Ana A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo