Zdravlje

Zdravlje

7 bolesti i simptoma zbog kojih morate na hitnu – čak i za vrijeme pandemije

Shutterstock

Mnoge su hitne službe primijetile pad posjete pacijenata, ali to ne mora uvijek biti dobro…

Dok osobe koje su zaražene koronavirusom i dalje odlaze u bolnice svakodnevno, čini se da ostali, pa i oni koji za to imaju potrebe, izbjegavaju posjet liječnicima pod svaku cijenu, najviše zbog straha od infekcije.

Tako dr. Russell Rodriguez, medicinski ravnatelj u centru John Muir Health’s Concord, navodi kako pojedinci kojima je iznimno potreban pregled, pa i oni koji pate od srčanih oboljenja, čekaju danima prije nego se obrate za pomoć.

Neurolozi otkrili što točno rade kako bi se zaštitili od Alzheimerove bolesti

Kad ovi pacijenti napokon dođu po pomoć, suočavaju se s dijagnozom srčanog udara koji često rezultira trajnim oštećenjima“ pojašnjava liječnik te dodaje kako i s trenutnom pandemijom, bolnice su dobro pripremljenije za sve osobe koje trebaju njegu.

Morate prepoznati i razumjeti bol koju osjećate i rizik ako se ne obratite po pomoć. Ovo su stanja koja ne smijete ignorirati.

Simptomi srčanog udara

Dr. Rodrigez navodi kako je primijetio pad od čak 40 posto dolazaka kad su u pitanju pacijenti sa simptomima bolesti srca.

“Osnovni prvi simptom srčanog udara je snažna i jaka bol iza prsne kosti. Ta bol može varirati u intenzitetu i načinu nastanka. Ona u pravilu ne prestaje, traje kontinuirano, može se širiti u lijevu ruku, u leđa, u čeljust… A neke oblike srčanog udara, uz bol, prate i mučnina i povraćanje,“ objašnjava dr. med Dražen Šebetić, kardiolog.

Simptomi moždanog udara

Možda niste znali ali 80 milijuna ljudi preživjelo je moždani udar diljem svijeta, dok 50 milijuna preživjelih živi s nekim oblikom trajne invalidnosti. Dr. Rodrigez primjećuje kako se i u slučaju ovih simptoma bilježi pad kod dolaska pacijenta na hitnu.

Simptomi moždanog udara su:

1.    Iznenadna utrnulost, slabost ili oduzetost ruke, noge ili lica; osobito zahvaćenost samo jedne strane tijela.
2.    Iznenadne smetnje govora: otežano izgovaranje, razumijevanje ili gubitak govora.
3.    Iznenadne smetnje vida: zamagljenje ili gubitak vida.
4.    Iznenadne smetnje u hodu, vrtoglavice, gubitak ravnoteže.
5.    Iznenadna jaka glavobolja koja može biti praćena mučninom i povraćanjem.

Važno je prepoznati simptome moždanog udara te se što hitnije javiti liječniku kako bi se na vrijeme poduzele odgovarajuće dijagnostičke i terapijske mjere.

3. Slomili ste kost

“Mnogi se lomovi mogu sanirati i na hitnoj njezi ali je ipak dobro posjetiti i RTG ordinaciju kako bi se vidjelo je li potrebna operacija“, navodi Rodrigez. Slomljene kosti koje zahtijevaju liječnika mogu uzrokovati i krvarenje ili promjenu boja kože na mjestu gdje je došlo do loma. Isto se odnosi na teže povrede.

4. Simptomi arterijske tromboze

Tromboza je formiranje krvnog ugruška unutar krvne žile uslijed čega dolazi do sprečavanja normalnog toka krvi kroz sustav cirkulacije. Arterijska tromboza nastaje u arterijama, a najčešće se pojavljuje kao posljedica pucanja aterosklerotskog plaka, odnosno masnih naslaga u krvnoj žili.

Ona uzrokuje infarkt srca, moždani udar ili plućnu emboliju, što su potencijalno smrtonosna stanja. Glavni simptomi arterijske tromboze su bol u prsnom košu ako je došlo do infarkta srca, otežano disanje i znojenje, a u slučaju moždanog udara dolazi do gubitka svijesti i smetnji motoričkih funkcija.

5. Simptomi meningitisa

Meningitis mogu uzrokovati bakterije i virusi, a radi se o upali ovojnice mozga i leđne moždine. Bakterijski meningitis vrlo je ozbiljna bolest koja može biti smrtonosna. Klinička slika se razvije brzo, teška je i može ostaviti trajne posljedice na zdravlje. Liječenje zahtijeva što raniju primjenu antibiotika. Virusni meningitisi češće se pojavljuju od bakterijskih, no uglavnom su lakšeg tijeka, rijetko uzrokuju komplikacije, a oboljela se osoba oporavi za 7-10 dana bez specifičnog liječenja. Simptomi meningitisa su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bol u zglobovima, osjećaj slabosti, mučnina i povraćanje.

Neurologinja upozorava zbog kojih 10 bolesti joj najčešće dolaze pacijenti

6. Aritmija nije samo blaga

Aritmije se mogu prezentirati kao poremećaji s ubrzanim radom srca odnosno tahiaritmije,  ili usporenim radom srca – bradiaritmije, a jedan od najčešćih razloga zašto mlade osobe, uključujući i tinejdžere, dolaze kardiologu su upravo aritmije. Mogu se javiti simptomi poput vrtoglavice, boli u prsima, gubitkom svijesti… Veliki broj aritmija su po svojoj naravi benigne, međutim pojedine aritmije mogu dovesti do iznenadne srčane smrti

7. Imate jaku alergijsku reakciju

Većina je alergijskih reakcija blaga i prolazna, ali ako imate ozbiljne simptome, sekunde su potrebne da stanje postane iznimno opasno, stoga ne razmišljajte puno već se uputite na pregled odmah.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo