Zdravlje

Zdravlje

7 razloga zašto ste naduti, a nema veze s onim što ste jeli

Osjećaj nadutosti i napuhnutosti svima nam je poznat. No, što kada se tako osjećate, a razlog tome nije hrana koju ste pojeli ili posljedica predmenstrualnoga sindroma.

Kada krenete na dijetu, računajte s tim da većina voća i povrća izaziva nadutost. Najzaslužniji za to su grah, kelj, luk te mliječni proizvodi i slane grickalice. Liječnici u Bostonu proveli su istraživanje o drugim razlozima koji mogu uzrokovati nadutost i neki su zaista neobični.

1. Pijete kroz slamku

Što pijete te kako to opijete zaista utječe na to hoćete li se osjećati naduto i hoće li vam trbuh biti utegnut.

Savjetujem pacijentima da ne koriste slamku jer na taj način se gutljajem stvara dodatni zrak zbog kojega se trbuh napuhava, objašnjava Jennifer Inra, liječnica u Bolnici za žene u Bostonu.

2. Pijete gazirana pića

Sva gazirana pića poput pive ili sokova donose mjehuriće ravno u vaš trbuh, a to znači još zraka. Također, pripazite sa dijetalnim sokovima i pićima . Liječnica Inra napominje kako ta pića izazivaju nadutost jer umjetna sladila koja sadrže naše tijelo ne može razgraditi.

3. Sindrom iritabilnoga crijeva

To je kronično stanje u probavnom traktu popraćeno bolovima u trbuhu, proljevom ili zatvorom. Većina oboljelih, a posebno žene osjete snažnu nadutost. Radi toga poremećaja crijeva i probava mogu biti vrlo osjetljivi te zbog regulirane prehrane opet može doći do napuhavanja.

4. Koristite lijekove

Postoje lijekovi koji iniciraju nadutost, to su uglavnom hormonske pilule poput kontracepcijskih.

Estrogen koji sadrže pilule usporava probavni sustav što uzrokuje zatvor i plinove, ističe liječnica Inra.

Jednaki učinak mogu imati i tablete protiv bolova, ali i antibiotici. Antibiotici ubijaju loše, ali i dobre bakterije koje su dobre za zdravlje crijeva. Ako tada krenu napadati bakterije koje uzrokuju plinove, nadutost je krajnji ishod.

5. Predugo sjedite

Stalno sjedenje uzrokuje tijelu razne probleme. Dok dugo sjedimo usporava se cijeli organizam, pa tako i metabolizam i probava. Pokušajte barem svakih sat vremena ustati i prošetati malo kako biste ponovno pokrenuli tijelo.

6. Putujete često

Neovisno o tome putujete li poslovno ili radi vlastitoga užitka, nadutost nakon vožnje zrakoplovom je normalna. Na visinama, i pod pritiskom visokoga tlaka plin u tijelu se širi te se osjećate napuhnuto i nelagodno. Također, kada putujemo ne držimo se baš zdravoga prehrambenoga plana, nego već u zrakoplovu jedemo slane grickalice, pijemo gazirana pića, a zbog posla ili razgledavanja nemamo vremena za tjelovježbu.

7. Rijetko, ali moguće: rak

Liječnica piše kako kao simptom karcinoma debeloga crijeva i ginekološkoga raka može biti napuhnutost. Kod raka crijeva, stolica koja ne može proći ostaje. Tada se u crijevima stvaraju naslage i plinovi.

Rak ipak dolazi i s drugim simptomima. Kod raka debeloga crijeva mnogi imaju anemiju, krvarenja iz analnoga kanala te je uobičajen neobjašnjiv gubitak težine. Bolovi u trbuhu i manjak kilograma jedni su od simptoma raka jajnika, objašnjava liječnica Inra.

Osluhnite svoje tijelo ponekad, nema razloga da se osjećate loše ako je to moguće spriječiti!

7 stvari koje bi svaka žena trebala znati o hemoroidima

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo