5 prirodnih sladila zdravijih od šećera

Javorov sirup shutterstock 348876731

Rafinirani šećer najčešći je uzrok osjećaja umora, šećernih bolesti, zubnoga karijesa te krivac za suvišne kilograme. Zato biste umjesto toga trebali koristiti zdrava i hranjiva sladila.

Šećer koristimo svakodnevno u kavi, čaju ili u sokovima i limunadi. Budući da industrijski šećer remeti razinu glukoze u krvi te izazive bolesti žila, srca i krvi najbolje bi bilo kada biste ga u potpunosti izbacili. No, neka je pića i hranu, okusa radi, potrebno dodatno zasladiti pa zašto ne biste pokušali sa prirodnijim i zdravijim sladilima koja pružaju cjelodnevnu energiju.

Med

Med se naziva još  i nektar bogova, a stoljećima je korišten za liječenje rana i kao sredstvo protiv infekcija. Sadrži određenu količinu antioksidansa i hranjivih tvari koje dulje vrijeme održavaju pravilnu razinu šećera u krvi.

Također, odličan je za liječenje upaljenoga grla te za smirenje kašlja u vrijeme prehlada i alergija. U krutom obliku, žlica meda može u potpunosti zamijeniti šećer. Moguće ga je koristiti kao sredstvo za marinadu mesa i ribe. Pokušajte piletinu premazati medom prije pečenja. Dobijete mekano i ukusno meso kakvo prije niste probali. Unatoč svemu nemojte pretjerivati jer žlica meda sadrži 20 kalorija i 5 do 6 grama šećera.

Šećer od datulje

Ovaj šećer je slatka okusa i pomalo ljepljiv. Glavni je sastojak brojnih energetskih i proteinskih čokoladica. Datulje su dobar izvor hranjivih tvari poput kalija, magnezija, kalcija, željeza, vitamina B te antioksidansa. Nedostatak ovoga šećera je u tome što se teško razgrađuje pa se ne preporuča kao sladilo za kavu i smoothieje. No, ipak se isplati koristiti ga kao začin za druga pića i jela.

Javorov sirup

Godinama se radi na isti način. Napravite sok od javora, nakon što se osuši može se usitniti u prah te koristiti kao šećer od javora. Sadrži minerale, vitamine i antioksidanse. Prednost ovoga šećera je magnezij koji čuva zdravlje kože i kostiju. Postoje dvije vrste sirupa. Oni svjetliji napravljeni su početkom sezone, dok tamniji sadrže viđe magnezija te se rade krajem sezone javora.

Šećer od kokosa

Šećer nastaje tako da se iz pupoljaka palmi kokosa iscijedi sok. U malim dozama sadrži vitamine, minerale i ostale hranjive tvari. Njegov bitan sastojak je inulin, prirodni, neotopivi ugljikohodrat kao prebiotik, odnosno teže probavljivo vlakno koje je izvor energije za dobre bakterije u crijevima. Uzgoj stabla kokosa zahtijeva male količine vode, a stabla mogu napraviti sok za dva do četiri desetljeća.

Melasa šećerne trske

Gusti i slatki tamnosmeđi sok nastaje kao sporedni produkt nakon proizvodnje šećera od šećerne trske ili repe. Sadrži minerale i hranjive tvari poput magnezija, kalcija, željeza i vitamina B6. Djeluje kao snažniji i bolji antioksidans za razliku od ostalih sladila. Ima jak miris i okus pa postoji mogućnost da neće odgovarati svakome. Jedna žlica soka melase sadrži 15 kalorija i 4 grama šećera.

Zamijenite industrijski rafinirani šećer ovim sladilima i spoznajte neke nove okuse i mirise! 

Kako magnezij utječe na tjelesnu aktivnost

Foto: Shutterstock

M.S.

 Prati nas na Viber Public Chatu!