Hrana i recepti

Hrana i recepti

Marinada daje najbolji okus roštilju! Donosimo 5 recepata

Marinade su najvažniji sastojci kod pripremanja roštilja. Dobra marinada ne samo da čini meso sočnim i ukusnim već ga dokazano čini i zdravijim.

U nastavku pročitajte nekoliko prijedloga za pripremu marinade koje donosi portal allrecipes.com.

1. Klasična marinada

Sastojci:

  • ¼ šalice soja umaka
  • 3 žlice meda
  • 2 žlice bijelog destiliranog octa
  • 1 ½ žlica češnjaka u prahu
  • 1 ½ žlica cimeta
  • ¾ šlice biljnog ulja
  • 2 nasjeckana mlada luka
  • 1 žličica mljevenog crnog papra

Priprema: 10 minuta

U veliku zdjelu umješajte soja umak, med, bijeli destilirani ocat, češnjak u prahu, cimet, biljno ulje, mladi luk i crni papar. Umočite meso svog izbora u marinadu. Ostavite meso da se marinira u hladnjaku barem četiri sata prije roštiljanja.

2. Teriyaki marinada

Sastojci:

  • ½ šalice soja umaka
  • ¼ šalice smeđeg šećera
  • ½ šalice soka od naranče
  • 1 mljevena lukovica češnjaka
  • 1 žličica mljevenog crnog papra

Priprema: 10 minuta

U maloj zdjeli zajedno promiješajte soja umak, smeđi šećer, češnjak i crni papar. Prelijte dobivenu marinadu preko govedine, svinjetine ili piletine. Prekrijte meso te ga ostavite da se marinira u hladnjaku barem četiri sata. Što se dulje meso marinira, okus će bit intenzivniji.

3. Korejska marinada

Sastojci:

  • 1 šalica bijelog šećera
  • 1 šalica soja umaka
  • 1 šalica vode
  • 1 žličica luka u prahu
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica limunova soka
  • 4 žličice čili umaka

Priprema: 20 minuta

Nad ringom štednjaka postavljenim na visoku temperaturu, u zdjelu dodajte šećer, soja umak, vodu, luk u prahu i cimet te ih promješajte i pustite da prokuhaju. Smanjite temperaturu i ostavite da se pirja pet minuta.

Uklonite zdjelu sa štednjaka i pustite da se smjesa malo ohladi prije nego što dodate sok od limuna i čili umak. Umočite meso u smjesu. Pokrijte ga i marinirajte u hladnjaku barem četiri sata prije uporabe.

4. Meksička marinada

Sastojci:

  • 1/3 šalice jabučnog octa
  • 1/3 šalice bijelog octa
  • 1/3 šalice maslinovog ulja
  • 1/3 šalice sjeckanog korijandera
  • 6 mljevenih lukovica češnjaka
  • 1 iscjeđena limeta
  • 2 žličice kumina
  • 1 žličica mljevenog crnog papra
  • 1 žličica origana
  • 1 žličica soli

Priprema: 15 minuta

Dodajte sve sastojke u zdjelu i dobro ih izmješajte. Najbolje je da marinada odstoji jedan dan kako bi se okusi uspjeli pomiješati. Ukoliko se radi u kraćem vremenskom roku, govedinu, janjetinu i svinjetinu valja marinirati šest sati, piletinu četiri sata, a ribu jedan sat.

5. Marinada sa začinskim biljem

Sastojci:

  • 1/3 šalice vode
  • 1/3 šalice octa
  • 1/3 šalice biljnog ulja
  • 3 mljevene lukovice češnjaka
  • 1 žličica sušenog timijana
  • 1 žličica vegete
  • 1 žličica umrvljenog sušenog ružmarina
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica mljevenog crnog papra

Priprema: 5 minuta

U zdjelu osrednje veličine umješajte vodu, ocat, češnjak, timijan, vegetu, ružmarin, sol i mljeveni crni papar. Dobro promješajte te premažite meso marinadom.

Kako pripremiti savršen roštilj saznajte u članku Znate li tajnu savršenog roštilja.

Foto: shutterstock

Tamara Markulin

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo