Zdravlje

Zdravlje

8 bolesti kojima je umor glavni simptom

Umor je jedan od glavnih simptoma skoro svih bolesti, no često ga ignoriramo s obzirom na to da živimo užurbano te smatramo da je umor rezultat upravo toga.

Samostalan simptom umora najčešće ne govori ništa, niti oboljelim osobama, niti liječnicima, već se mora gledati u kontekstu pojave drugih simptoma.

No, umor također može dolaziti u različitim varijacijama – oboljela osoba može ostavljati osjećaj da nismo dovoljno naspavani, može osjećati da ne može dugo vježbati kao nekada ili može osjećati manjak energije kroz cijeli dan. Osoba se može osjećati i emocionalno i psihički umorno, što može biti posljedica stresa.

1. Usporeni rad štitnjače

Štitnjača kontrolira ne samo razinu energije, već i aktivnost metabolizma i imuniteta. Problemi s štitnjačom nisu neubičajeni, a ubraja se među dvije glavne bolesti zbog kojih se pojavljuje umor.

Uz umor, simptomi usporenog rada štitnjače su: zatvor, debljanje, suha koža, česti osjećaj hladnoće…

2. Adrenalni umor

Iako nije toliko čest kao usporeni rad štitnjače, adrenalni umor je drugo najčešće oboljenje koje uzrokuje umor.

Onkologinja savjetuje: Kako bi se trebali hraniti oboljeli od raka i 7 namirnica koje moraju izbjegavati

Uz njega se pojavljuje vrtoglavica, gubitak kilograma, proljev i hiperpigmentacija, odnosno pojavljuju se fleke na koži koje su tamnije od kože.

3. Sindrom kroničnog umora

Ovaj sindrom čini skoro svaki zadatak vrlo izazovnim, a ponekad nemogućim – od odlaska na posao do kućanskih poslova. Baš zbog toga oko 25 posto oboljelih je vezano uz kuću.

Uz umor, pojavljuje se bol, upale, a čak i maglovito razmišljanje.

4. Anemija

Anemija se pojavljuje jer u krvi nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica koje prenose kisik. Uz umor, anemija potiče vrlo jake mjesečnice, pojavu polipa, kao i nedostatak vitamina B12. Vrlo blijeda koža, ubrzan rad srca, glavobolje i vrtoglavice, kao i lomljivi nokti također su simptomi anemije.

5. Dijabetes

Umor je česti simptom dijabetesa, a jaka žeđ i česta urinacija jednako tako su simptomi dijabetesa. Razlog tome je što tijelo pokušava održavati razinu glukoze u krvi, što ostavlja osjećaj premorenosti.

6. Klinička depresija

Kod kliničke depresije, loša volja i jak umor su glavni simptomi. Oboljeli često nemaju snage niti volje izaći iz kreveta, a kamoli obavljati svakodnevne obaveze. Uz to, tuga, gubitak apetita, kao i problemi s koncentracijom su simptomi kliničke depresije.

7. Endokarditis

Endokarditis, odnosno upala ili infekcija srca također može izazvati umor. Kod ovog se oboljenja, pojavljuje i groznica, kao i što osobu često “prolaze žmarci”.

Znojenje, vrtoglavica, otečena stopala… Znakovi koji upućuju na srčane probleme

8. Apneja

Apneja spriječava kvalitetan san jer i do minute možemo biti bez zraka te zbog toga možemo osjećati manjak energije tijekom idućeg cijelog dana. Glasno hrkanje je isto simptom apneje, a uz pomoć svog partnera možete “dijagnosticirati” radi li se o apneji.

Foto: Shutterstock

Ne možete spavati? Isprobajte ove 3 metode! Saznajte i kako prepoznati manjak vitamina u tijelu?

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo