Onkologinja savjetuje: Kako bi se trebali hraniti oboljeli od raka i 7 namirnica koje moraju izbjegavati

hrana

Osobe oboljele od raka za vrijeme liječenja imaju drugačije potrebe za hranom, spavanjem, odmaranjem i tjelesnim aktivnostima nego zdrave osobe.

Nerijetko trebaju slijediti prehranu koja se razlikuje od one koju obično smatramo zdravom, a koja uključuje mnogo povrća, voća i cjelovitih žitarica, umjerene količine mesa i mliječnih proizvoda, male količine masti, šećera, alkohola i soli.

Što je preporuka za sve oboljele za vrijeme liječenja raka?

Za vrijeme liječenja zloćudne bolesti morate jesti kako biste zadržali snagu koja se često gubi uslijed iscrpljujućih nuspojava liječenja. Prehrana tijekom terapije raka stoga može biti pravi izazov. Za vrijeme terapije možda će vam trebati dodatni proteini i kalorije.

Ako imate problema sa žvakanjem i gutanjem, možda ćete trebati hranu koja je mekana i kremasta. Ako imate suha usta možda će vam trebati umjetna slina i potpuno tekuća hrana. Ako se jave proljevi trebat ćete jesti hranu s malo vlakana s više soli i kalija. U slučaju zatvora trebat će vam hrana s puno vlakana i još veći unos tekućine. U svakom slučaju proces liječnja raka je vrlo dinamičan i zahtijeva praćenje situacije iz dana u dan. Liječenje raka dizajnirano je za ubijanje stanica raka. Ali ti tretmani, također, u većoj ili ma-njoj mjeri oštećuju i zdrave stanice. Oštećenja zdravih stanica mogu uzrokovati nuspojave koje dovode do problema s prehranom, općim stanjem i raspoloženjem.

Uobičajeni problemi s prehranom tijekom liječenja raka uključuju:

  • Gubitak apetita
  • Promjene u okusu ili mirisu
  • Zatvor
  • Proljev
  • Suha usta
  • Netoleranciju na laktozu
  • Mučninu
  • Bol u ustima
  • Grlobolju i probleme s gutanjem
  • Povraćanje
  • Debljanje
  • Gubitak kilograma

Neki ljudi imaju gubitak apetita ili mučninu, jer su pod stresom zbog raka i same terapije. Ali, kada znaju što mogu očekivati, često se osjećaju bolje.

Priprema za liječenje raka

Dok liječenje ne započne, nećete znati koje su nuspojave ili problemi s prehranom koje potencijalno možete imati.

Mnoge nuspojave su blage i mogu se kontrolirati, a mnogi pro-blemi nestaju kada se liječenje raka završi. Glavni savjet jest da jedete zdravu hranu i da ostanete približno iste težine kao prije početka liječenja.

Zdrava hrana i održavanje tjelesne težine pomažu vam da ostanete jaki, da smanjite rizik od infekcije, da se bolje nosite s nuspojavama i da imate veće šanse za liječenje bez neplaniranih prekida. Obvezno otiđite kod stomatologa prije početka liječenja. Rješavanje stomatoloških problema za vrijeme onkološke terapije je teže, zahtjevnije, neizvjesnije i utječe na njezin tijek. Saznajte o vašem raku i njegovom liječenju što je moguće više.

Mnogi se ljudi osjećaju bolje kad znaju s čim se trebaju suočiti i što mogu očekivati.

Napunite hladnjak, smočnicu i zamrzivač zdravom hranom. Obvezno uključite hranu koju možete jesti čak i kada vam je muka.

Kuhajte hranu prije vremena i zamrznite ju u manje obroke. Zamolite prijatelje ili članove obitelj da vam pomognu u kupovini i kuhanju tijekom liječenja, ali i za obavljanje drugih poslova koje vi, možda, nećete moći. Napravite popis proizvoda koje obično kupujete tako da prijateljima i članovima obitelji bude jednostavnije obaviti kupovinu za vas.

Onkologinja Ilona Sušac: Rado bih u Hrvatskoj imala medicinski standard bogatih Amerikanaca, a incidenciju kakvu imaju Aboridžini ili Bugari

Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što možete očekivati za vrijeme liječenja vrste raka koji imate. Iako, teško je predvidjeti hoćete li i u kojoj mjeri imati nuspojave. Dijelom to ovisi o vrsti raka koji imate, o tome gdje se nalazi u vašem tijelu, kakvu terapiju primate, u kojoj dozi, kojim intenzitetom i koliko dugo. I, naravo, ovisi o vašem organizmu. Ukoliko se tijekom liječenja pojave problemi s prehranom najbolje osobe s kojima možete razgovarati jesu nutricionist ili dijetetičar. Oni vam mogu pomoći u odabiru namirnica i pića koji su za vas najbolji tijekom i nakon liječenja.

Sastavite popis pitanja za svoj sastanak sa stručnjakom. Raspitajte se o svojoj omiljenoj hrani i receptima za njihovu pripremu. Također možete saznati kako drugi pacijenti rješavaju sličan problem s prehranom. Ako ste već na posebnoj dijeti zbog dijabetesa, bubrežne ili srčane bolesti ili nekog drugog zdravstvenog problema, još je važnije razgovarati s liječ-nikom i nutricionistom.

Kako izvući najviše iz hrane i pića?

Tijekom liječenja sigurno ćete imati i dobre i loše dane kada je u pitanju hrana. Glavni sa-vjet je da u dobrim danima jedete više proteina i unosite više kalorija. Ovo će vam pomoći da zadržite snagu i obnovite tkiva oštećena liječenjem raka. Proteini su važni i za obnovu imunološkog sustava. Jedite kad imate najveći apetit. Za mnoge ljude to je ujutro. Poje-dite konkretan obrok rano tijekom dana tako da kasnije možete uzimati i laganije obroke, obično tekuće. U redu je ako ne možete jesti puno različitih namirnica. Jedite što možete i koliko možete dok ne budete mogli jesti više, čak i ako je to uvijek ista hrana. Možda ćete trebati uzimati tekuće nadomjestke obroka kao dodatnu prehranu. Ne brinite ako koji dan ne možete jesti. Provedite vrijeme tražeći druge načine da se osjećate bolje i počnite jesti kad možete. Recite svom liječniku ako ne možete jesti duže od dva-tri dana. Jako je važno unositi puno tekućine, osobito u dane kada ne možete jesti. Većina odraslih treba piti 8 do 12 čaša tekućine dnevno. Bit će vam lakše piti kada bočicu s vodom imate u blizini.

Naučite sami pročitati što piše na nalazu Papa testa

Obratite pažnju na sigurnost hrane radi izbjegavanja infekcija

Neki tretmani raka mogu vas učiniti sklonijim infekcijama. Kad se to dogodi, trebate posebno paziti na način na koji pripremate hranu i kako ju čuvate.

  • Nakon jela ostatke hrane stavite u hladnjak što prije;
  • Operite svo sirovo voće i povrće četkom i vodom prije nego što ih pojedete, ogulite ili narežete;
  • Namočite u vodu bobičasto i drugo voće i povrće i drugu hranu koje se lako ne čisti te dobro isperite: Zamrznuto voće i povrće isperite u vodi ako ga nećete kuhati (na primjer radite smoothie). Ako ga kuhate, smrznuto voće i povrće ne trebate prati;
  • Operite ruke, noževe i radnu površinu prije i nakon pripreme hrane. Ovaj korak je najvažniji pri pripremi sirovog mesa, piletine, puretine i ribe;
  • Operite ruke svaki put kada dodirnete sirovo meso, piletinu, puretinu ili ribu;
  • Koristite jednu dasku za rezanje mesa, a drugu za voće i povrće;
  • Meso, piletinu, puretinu i ribu odmrzavajte u hladnjaku;
  • Skuhajte dobro meso, piletinu, puretinu i jaja. Jaja bi trebala biti tvrdo kuhana. Meso iznutra ne smije imati ružičastu boju;
  • Pazite da vam sokovi i mliječni proizvodi budu pasterizirani;
  • Jedite prepečene orašaste plodove.

Nemoj jesti:

  1. Sirovu ribu ili školjke, poput sushija i nekuhanih ostriga;
  2. Sirove orašaste plodove;
  3. Hranu, začine ili pića nakon isteka roka trajanja
  4. U bifeima ili restoranima sa samoposluživanjem;
  5. Hranu koja pokazuje znakove plijesni, uključujući i plijesnive sireve poput bleu sira i Roquefort;
  6. Pokvarljive namirnice koje su stajale na sobnoj temperaturi dulje od dva sata;
  7. Ostatke koji su u hladnjaku stajali duže od tri dana.

Mnogi ljudi žele znati kako se mogu boriti protiv raka konzumirajući određenu hranu ili uzimajući vitamine ili dodatake prehrani. Ali, nema tih studija koje dokazuju da bilo koja posebna dijeta, hrana, vitamin, mineral, dodatak prehrani, biljka ili kombinacija ovih može usporiti rak, izliječiti ga ili spriječiti da se ne vrati. Naprotiv, neki od tih proizvoda mogu uzrokovati druge probleme i bitno utjecati na tijek liječenja. Npr. antioksidansi pomažu i tu-morskoj stanici da se oporavi! Stoga, obavijestite svog liječnika o svim vitaminskim, mine-ralnim, prehrambenim dodacima ili biljnim preparatima koje već uzimate ili planirate uzeti. Ne budite iznenađeni ili zabrinuti ako se vaše preferencije za hranu mijenjaju iz dana u dan. Bit će dana kada ne možete jesti ni najomiljeniju hranu. Bitno je da držite hranu nadohvat ruke (noćni ormarić, kuhinjski šank, stolić u dvenom boravku). Na ovaj način ćete moći češće posegnuti za njom. Na vaš apetit također mogu utjecati i vaši osjećaji.

Autor: dr. Ilona Sušac,specijalistica onkologije i radioterapije, HLPR

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!