8 razloga zašto vam ispada kosa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

8 razloga zašto vam ispada kosa

Ispadanje vlasi, odnosno kose je nešto čime se svatko bori s vremena na vrijeme – iskreno, tko se nije susreo s tim da čisti dlake s kaputa ili u tušu?

 Naravno, normalno je da se zabrinete. No, dobra vijest je da to ne znači da ćete u potpunosti izgubiti kosu. Gubitak kose doživljava 25 posto žena i 75 posto muškaraca u nekom trenutku života.

Stres

Da, kronični stres može izazvati ispadanje. To se inače naziva Telogen Effluvium, a stresni događaji mogu uzrokovati da određene stanice kose prerano prestanu rasti i uđu u fazu mirovanja. U toj fazi ostaju par mjeseci i zatim počinju ispadati. No, ako taj stres nije strašan vrlo je vjerojatno da će kosa početi ponovno rasti.

Gubitak kose će početi otprilike dva mjeseca nakon stresne situacije i stati otprilike četiri mjeseca nakon što se stres smiri, objašnjava trihologinja Sally-Ann Traver

Nagli gubitak kilograma i promjena prehrane

Restriktivna dijeta može uzrokovati gubitak kose budući da tijelo prestaje dobivati iste hranjive tvari kao i prije. Kosi pomažu proteini, zato ih unosite dovoljno svaki dan kako ne biste gubili vlasi.

Frizura

Pokušavate čvrsto stisnuti pundžu ili rep? Mogli biste trgati vlasi kose. Da, iako kosa trenutno ne ispada iz korijena, presijecanje svake vlasi usporava rast. Idući put ostavite ipak malo labavije.

Visoka temperatura

Imate li visoku tjelesnu temperaturu (38 stupnjeva i više), stanice kose nakratko stanu raditi kako bi se tijelo borilo s infekcijom. Što je viša i duža temperatura to je veća šansa gubitka vlasi.

Jednako tako, ni ovo ne primijećujete odmah nego se događa kasnije. Točnije par mjeseci nakon oboljenja, ističe trihologinja

Nedostatak željeza

Teške menstruacije, nedostatak mesa u prehrani i često darivanje krvi mogu dovesti do smanjenja proteina koji čuva željezo u tijelo. Nedostatak željeza čest je kod mladih djevojaka koje ne jedu pravilno kako bi izgledale što mršavije. Željezo možete povisiti izborom pravih namirnica: crveno meso, špinat i mahunarke. A uvijek postoje i dodaci željeza.

Nedostatak vitamina

Na gubitak kose utječe i nedostatak vitamina B12 i vitamina D. Vitamin B12 se najviše nalazi u mesu, zato pokušajte konzumirati isto barem jednom tjedno. Nedostatak vitamina D uzrokovan je nedostatkom sunca. No, i za ove vitamine uvijek postoje dodaci prehrani koji će brzo podići potrebne količine.

Hormonske pilule

Jedna od početnih nuspojava kontracepcijskih pilula je ispadanje kose. No, nije problem u svakoj vrsti. Razgovarajte s liječnikom jer pilule s estrogenom su dobre za kosu, dok biste trebali izbjegavati one s progesteronom,

Problemi sa štitnjačom

Problemi sa štitnjačom, posebno stanje hipotireodizma mogu uzrokovati stanjivanje kose, a uglavnom se događa kod žena u menopauzi.

Ovo stanje uzrokoje sušenje kose, vodi do osjetljivih noktiju, dobivanja na težini u umoru, istile trihologinja

​Ricinusovo ulje potiče rast kose, a znamo i kako ga koristiti

M.S.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo