8 vrsta karcinoma koji sve češće pogađaju tridesetogodišnjake, a razlog vas neće iznenaditi - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

8 vrsta karcinoma koji sve češće pogađaju tridesetogodišnjake, a razlog vas neće iznenaditi

Shutterstock

Rak je sveprisutan zdravstveni problem, osobito kod starijih generacija. Nedavno istraživanje pokazalo je da se pojavnost nekih oblika ove zloćudne bolesti dramatično povećava kod mladih ljudi, a pretilost je jedan od glavnih uzroka.

Istraživanje objavljeno u časopisu Lancet Public Health, Američkog udruženja za rak analiziralo je unazad 20 godina prikupljene podataka o dijagnozama raka kod odraslih Amerikanaca u dobi od 25 do 84 godine i pronašla iznenađujuće povećanje stope oboljenja kod ljudi između 25 i 49 godina, osobito u tipovima povezanim s pretilošću.

Hrvatska je po broju pretilih osoba u samom europskom vrhu – pretilo je 20,37% odraslog stanovništva, 20,14 % muškaraca i 20,60 % žena.

Od ukupno 12 ispitanih tipova karcinoma povezanih s pretilošću, ovih 6 tipova, koji se uobičajeno javljaju kod bolesnika u 60-im i 70-im godinama, sve su prisutniji u mlađoj populaciji stanovništva:

  • Kolorektalni karcinom (rak debelog crijeva)
  • Rak endometrija
  • Rak žučnog mjehura
  • Rak bubrega
  • Rak gušterače
  • Multipli mijelom (rak krvi ili rak plazma stanica)

Kod osoba u dobi od 25 do 29 godina zabilježen je najveći porast raka bubrega, s prosječnim godišnjim porastom od 6,23 posto, dok je u populaciji od 30 do 34 godine najveći porast zabilježen u pojavi multipli mijeloma – čak 2,21 posto.

U mlađoj odrasloj populaciji primijećen je i porast dvije vrste karcinoma koji nisu povezani s pretilošću:

  • Gastrointestinalni tumori
  • Leukemija

Debljina povezana s razvojem raka?

Što uzrokuje ovoliki porast?

Premda istraživanje nije bilo usredotočeno na konkretne uzroke povećanja ovih stopa raka, pretpostavka je da je jedan od glavnih krivaca porast broja pretilih osoba u populaciji.

Istraživanjem iz 2018. godine utvrđeno je da je prekomjerna tjelesna težina bila uzrokom do 60 posto svih karcinoma endometrija, 36 posto karcinoma žučnog mjehura, 33 posto karcinoma bubrega, 17 posto karcinoma gušterače i 11 posto karcinoma plaznih stanica koji su se dogodili 2014. godine.

Vezano uz rak probavnog sustava i leukemiju, znanstvenici smatraju da je za rast pojavnosti ovih zloćudnih bolesti krivica na većem postotku autoimunih oboljenja, pretjeranoj upotrebi antibiotika i izloženosti kancerogenim tvarima u okolišu.

Pretilost povećava rizik od raka bubrega

Trebate li se zabrinuti?

Premda ne možemo spriječiti sve vrste raka, preventivna skrb može pomoći. Glavni poticaj ovog istraživanja može biti da posvetite dodatnu pažnju svome zdravlju i tjelesnoj težini, jer je kod raka povezanog s pretilošću uočen najveći porast.

Već ste to čuli, ali vrijedi ponoviti: održavanje zdrave tjelesne težine, konzumiranje zdrave prehrane i redovita tjelovježba važni su čimbenici u sprečavanju raka – bez obzira na godine.

Autori istraživanja ohrabruju liječnike da nastave pratiti težinu svojih pacijenata i savjetuju ih o zdravstvenim rizicima pretilosti uz promicanje tjelesne aktivnosti i promjena prehrane.

Pretilost utječe na veličinu i agresivnost raka prostate

Svakodnevni stres uzrokuje pretilost

M. R. S.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo