Pretilost povećava rizik od raka bubrega

pretilost, debljina, vaga, sto kila

Istraživači su ustanovili kako su pretile osobe s rakom bubrega 48 posto sklonije razvijanju najsmrtonosnijeg oblika raka bubrega – karcinoma svijetlih bubrežnih stanica.

Američki su istraživači pregledali 1.640 bolesnika s tumorom bubrega, od kojih je 88 posto imalo zloćudni oblik, dok je 12 posto je imalo dobroćudnu vrstu tumora.

Kada su uzeli u obzir težinu pacijenata, stručnjaci su ustanovili kako postoji značajna povezanost između pretilosti i karcinoma svijetlih bubrežnih stanica (najsmrtonosnijeg oblika raka bubrega). Točnije, pretile osobe s rakom bubrega suočene su s 48 posto većim rizikom od razvijanja ovog oblika raka.

Prema doktoru Williamu Loweanceu iz Memorial Sloan-Kettering Centra za rak, čelniku istraživanja, indeks tjelesne mase je individualni prediktor karcinoma svijetlih bubrežnih stanica. Pretile osobe su one čiji je indeks tjelesne mase viši od 30, a prema ovom istraživanju, sa svakim dodatnim bodom indeksa tjelesne mase rizik razvijanja raka bubrega povećava se za dodatnih četiri posto.

"Iako imamo još puno toga za naučiti o patologiji karcinoma svijetlih bubrežnih stanica, ova je studija korisna jer omogućuje individualne prediktore šansi za razvijanje ovog oblika raka, od kojih je najveća povezanost ustanovljena s pretilošću", zaključio je doktor Lowrance.

Mnoga su istraživanja ustanovila kako je pretilost mogući faktor rizika za karcinom svijetlih bubrežnih stanica, ali točni je razlog nepoznat. Istraživači vjeruju kako može biti popratna pojava hormonalnih promjena, smanjenih imunoloških funkcija, visokog tlaka ili dijabetesa kod pretilih bolesnika.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!