Debljina povezana s razvojem raka?

Debljina, salo

Najnovije izvješće američkog Instituta za istraživanje raka (AIRC) je otkrilo kako preko 100.000 osoba godišnje obolijeva od raka uzrokovanog debljinom.

Istraživanje je otkrilo relevantne podatke koji ukazuju na direktnu povezanost između viška tjelesne masnoće te razvoja i napredovanja različitih vrsta karcinoma.

rakNa vrhu popisa karcinoma uzrokovanih debljinom je endometrijski rak koji je zabilježen u 49 posto slučajeva. Prati ga rak jednjaka te rak gušterače. Četvrto mjesto karcinoma uzrokovanih debljinom zauzima rak bubrega, slijedi ga karcinom žučnog mjehura te rak dojke. Na zadnjem mjestu je kolorektalni karcinom koji je zabilježen u 9 posto slučajeva.

Prema riječima dr. Laurenca Kolonela iz havajskog Centra za istraživanje raka, rezultati istraživanja sadrže uvjerljive dokaze kako višak sala vodi povećanju određenih hormona i seksualnih steroida koji su povezani s rastom karcinoma.

Najuvjerljivija otkrića vezana su uz proliferaciju karcinoma povezanih s debljinom. S druge strane, činjenica je da višak masnog tkiva uzrokuje pojačani oksidativni stres prema tijelu, što vodi do umanjene imunološke funkcije i oštećenja DNK. Takvo stanje vodi ne samo tvorevinama stanica raka već također njihovom ubrzanom umnožavanju.

Također se smatra kako se toksini mogu nakupljati u suvišnom masnom tkivu uzrokujući razaranje tjelesnih organa i stanica. Tijelo djeluje tako da održava normalnu pH razinu koja je blago alkalna. Međutim kad se kiselinski otpad i drugi toksini gomilaju, tijelo se bori održati pravilnu ravnotežu. I na kraju, ako tijelo nije u stanju izbalansirati alkalni položaj, stanje postaje zrelo za razvoj i održavanje stanica raka te drugih bolesti.

saloIako nije bilo spomenuto u istraživanju, alkalnost igra primarnu ulogu u razumijevanju načina na koje tijelo funkcionira u održavanju zdravlja i sprječavanju bolesti. Naša tijela neprestano metaboliziraju - zbog toga kiselinski otpad koji se proizvodi prirodnim putem mora biti neutraliziran i eliminiran. Loš izbor prehrane i nezdrava razina tjelesne masnoće će teško izmijeniti normalno djelovanje kiselinske neutralizacije i eliminacije. Možda je to osnovni razlog zbog kojeg su pretile osobe sklonije razvoju raka.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!