Zdravlje

Zdravlje

Ako planirate u ljekarnu, tamo i dalje morate nositi masku – pozivaju ljekarnici

Shutterstock

Iz Hrvatske ljekarničke komore oglasili su se vezano uz nove odluke Stožera civilne zaštite RH te njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

S obzirom na bitno izmijenjene okolnosti i epidemiološku situaciju, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 7. travnja 2022. donio je Odluku o prestanku važenja Odluke o uvođenju posebnih sigurnosnih mjera obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2 i obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 u djelatnosti zdravstva. Mjere se ukidaju s petka na subotu u ponoć, dakle od 9. travnja 2022. istog dana, Stožer civilne zaštite donio je Odluku o nužnoj epidemiološkoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice kojom se propisuje da su medicinske maske ili maske za lice obvezni koristiti, na ispravan način, zaposlenici u zdravstvenom sustavu, pacijenti i sve osobe koje ulaze u prostore zdravstvenih ustanova te zaposlenici i posjetitelji ustanova socijalne skrbi.

Budući da se ljekarnička djelatnost obavlja na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti, Hrvatska ljekarnička komora ističe obvezu nošenja maski u prostoru ljekarni kako od strane zaposlenika ljekarni tako i korisnika ljekarničkih usluga. Dakle, u ljekarnama više nije obvezno predočenje dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19 za zaposlenike, međutim i dalje ostaje na snazi obveza korištenja maski za lice za zaposlenike i pacijente.

S obzirom na nužnost osiguravanja kontinuirane dostupnosti ljekarničkih usluga, što je predstavljalo velik izazov protekle dvije godine, hrvatski ljekarnici apeliraju na svoje sugrađane da poštuju propisanu epidemiološku mjeru kako bi se ograničila mogućnost eskalacije epidemije u zdravstvenom sustavu, čiji je sastavni dio i ljekarništvo. Štiteći nas, naši sugrađani štite i sebe, i na tome im zahvaljujemo, izjavila je mag. Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Ljekarnica savjetuje što treba sadržavati kućna ljekarna u slučaju bolesti COVID-19

Hrvatska ljekarnička komora

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo