Ako vas ljeti muči visoki krvni tlak, ovo su stvari koje nikako ne smijete raditi - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ako vas ljeti muči visoki krvni tlak, ovo su stvari koje nikako ne smijete raditi

Shutterstock

Ne ponavljajte stalno greške koje vode do povišenja krvnog tlaka

Hipertenzija, ili povišeni krvni tlak, je nažalost česta pojava. Na žalost, to stanje predstavlja i najveći rizik za razvojem bolesti srca i infarkta, dva vodeća uzročnika smrti diljem svijeta. Na sreću, postoje stvari koje možete napraviti kako biste ga spriječili, ali i snizili ga ako on već postoji.

Što je hipertenzija?

Hipertenzija je povišeni krvni tlak koji se definira kao vrijednost sistoličkog „gornjeg“ tlaka trajno višeg od 140, ili dijastoličkog „donjeg“ krvnog tlaka trajno višeg od 90. Kod primarne hipertenzije uzrok se ne može točno utvrditi. On može biti genetski ili određen faktorima okoliša, a procjenjuje se da je oko 95 posto hipertenzija primarno. Kod sekundarne hipertenzije, uzrok je neki drugi organski poremećaj kao što su bolesti bubrega, poremećaji nadbubrežne žlijezde… Osim što oštećuje krvne žile, povišeni krvni tlak također može oštetiti mozak, oči i bubrege. Hipertenzija se naziva „tihim ubojicom“ jer često nema očite simptome. Ako se simptomi ipak pojave uključuju glavobolju, umor, smetenost, bol ili stezanje u prsima, promjene vida, mučninu, povraćanje, anksioznost, pretjerano znojenje, bljedilo kože ili crvenilo lica te drhtanje mišića.

Ovih 12 namirnica nutricionisti nikad ne jedu ljeti, a neke od njih će vas iznenaditi

 “Do dijagnoze se obično dolazi kada pacijent prijavljuje stanje povišenog tlaka koje traje“, dodao je dr. Darren P. Mareiniss, profesor hitne medicine na sveučilištu Kimmel Medical College u Australiji.

Što uzrokuje hipertenziju?

Sekundaran je hipertenzija uzrokovana kroničnim medicinskim stanjima ili lijekovima, a tu su apneja u snu, bolesti bubrega, štitne žlijezde…

Primarna hipertenzija je najčešći oblik visokog tlaka ali ona se i može prevenirati.
“Uzroci su razni a uključuju i genetsku predispoziciju te faktore iz okoliša“, dodaje Mareiniss. Iako su nejasni svi faktori, brojni su rizični, a potrebno je neke navike i izbjegavati:

  1. Godine: Starenje je povezano s povišenim krvnim tlakom, često onim sistoličkim
  2. Pretilost: Visoki udio masnoće može biti uzrok pojave visokog krvnog tlaka
  3. Povijest bolesti u obitelji: Visoki krvni tlak može biti i obiteljski problem i dva put se češće javlja kod osoba čiji roditelji pate od hipertenzije: Potrebno je ne zanemarivati ovu činjenicu i često provjeravati stanje.
  4. Prehrana bogata natrijem: Unos namirnica bogatih natrijem, više od 3 g u danu, mogu uvelike povećati šanse da će se kod osobe razviti visok krvni tlak.
  5. Pretjeran unos alkohola i upotreba droga te pušenje: Sve ove loše navike se moraju izbjegavati jer mogu utjecati na povišenje krvnog tlaka.
  6. Stres: Iako je godišnji odmor idealno vrijeme da život bez stresa, na žalost ne traje cijelo ljeto. Pokušajte smanjiti utjecaj stresa ili izbjegavati faktore koje ga uzrokuju jer on može utjecati na povišenje krvnog tlaka.
  7. Neaktivnost: Ne morate sate provoditi u teretani ili trčati po vrućinama, ali pokušajte svakog dana prošetati, plivati, plesati ili izvoditi vježbe koje volite. Sjedilački način života bez aktivnosti može uzrokovati pojavu visokog tlaka.

Kako biste izbjegli pojavu visokog tlaka ljeti, ove navike odmah izbacite iz života

Dr. Mareiniss savjetuje svima onima koji žele izbjeći pojavu visokog krvnog tlaka da gore spomenute rizične faktore i izbjegavaju.

I vaša štitnjača može patiti ljeti, evo što morate znati čak i ako nemate bolesti štitnjače

„Ako u život uključimo nove navike, možemo lako prevenirati hipertenziju. Vježbanje, gubitak kilograma, smanjen unos natrija, prestanak pušenja, povećana unos svježih i zdravih namirnica mogu učiniti razliku, a prehrana naravno uvelike utječe na vaše stanje“, zaključio je Mareiniss.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo