I vaša štitnjača može patiti ljeti, evo što morate znati čak i ako nemate bolesti štitnjače - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

I vaša štitnjača može patiti ljeti, evo što morate znati čak i ako nemate bolesti štitnjače

I ljeti morate paziti na svoje zdravlje…

Iako će se mnogi od nas složiti da je ljeto najbolji dio godine zato što ga tradicionalno povezujemo s godišnjim odmorima. Međutim, osim visokih temperatura, lagodnih povjetaraca i (za one sretnije) svježeg morskog zraka, ljeti ne bi smjeli zaboraviti na zdravlje: osobito na kronične bolesti. Osim toga, iz godine u godinu valja naglasiti važnost najjednostavnije rečeno „za ljeto specifičnih bolesti“, primjerice opekotina od sunca, alergijskih reakcija i crijevnih oboljenja. Evo što savjetuje dr. Kristina Blaslov, spec. endokrinologije i dijabetologije iz Poliklinike Perić-Staničić.

ŠTITNJAČA U LJETNO GODIŠNJA DOBA

Nisu samo osobe koje boluju od hipertenzije ili navedenih poremećaja krvnog tlaka u ljetnim mjesecima ugrožena skupina, i vaša će štitnjača, bilo da je u zdravlju ili bolesti preostali dio godine trpjeti „posljedice“ nama tako ugodnih vrućina.

Ispadanje kose nakon bolesti i stresa nije neuobičajeno! No, znate li koje pretrage trebate napraviti?

Ukratko, u osoba koje i ne boluju od tako i onima koji boluju od poremećaja hormona štitnjače, hipo ili hipertireoze, za očekivati je niže koncentracije TSH, a više koncentracije slobodnog tetrajodtiroksina (fT4). Vrlo jednostavan je odgovor: štitnjača je organ koji sudjeluje primarno u termogenezi organizma, dakle, TSH će se pojačano lučiti zimi, i to zato što veliki utrošak energije koji se potroši na termogenezu putem hipotalamusa daje signal hipofizi za pojačanim lučenjem TSH kada postoji i povećana potreba za hormonima štitnjače.

Valja napomenuti da ovoj situaciji po ljeti svakako doprinosi i smanjen unos energije u organizam (jednostavno ljeto se uvijek bazira na smanjenom kalorijskom unosu), a slično je i kod mršavljenja i anoreksije: hipotalamus dobiva signal da bi hipofiza trebala lučiti manje TSH. Stoga mnoge osobe koje imaju poremećaj u radu štitnjače, a osobito one koje su i na nadomjesnoj terapiji ili pak terapiji zbog prevelikog rada štitnjače (tireostaticima) mogu osjećati pogoršanje stanja.

U slučaju da štitnjača radi usporeno, i nedostaju joj važni nutrijenti, doći će i do značajnijeg smanjenja potrošnje energije, a ova pojava je posebno izražena kod osoba s viškom kilograma.

Tada kalorije, umjesto da izgaraju i postaju energija većim dijelom ostaju pohranjene u obliku masnih zaliha. Taj proces dodatno doprinosi stvaranju neugodnog osjećaja vrućine, pretjeranog znojenja, te izraženog umora i slabosti. Naputak ili zlatno pravilo je odrediti hormonski status i konzultirati se s endokrinologom glede daljnjeg postupanja.

Nagle promjene temperature i tlaka najčešći su uzrok infarkta: Oprezno s klimom

Prepoznajte simptome hipotireoze

Simptomi se javljaju kada štitnjača ne funkcionira pravilno, što je indikacija da morate posjetiti liječnika. Prema riječima stručnjaka klasični simptom hipotireoze mogu uključivati umor, zatvor, osjetljivost na hladnoću, neregularne menstruacije, “maglicu u glavi”, suhoću kože ili debljanje… Češće se javlja kod muškaraca, a pojavnost se pojačava s godinama.

Prepoznajte simptome hipertireoze

Previše aktivna štitnjača će odavati simptome preskakanja srca, anksioznosti, tremora, osjetljivost na visoke temperature, neredovit menstrualni ciklus, poteškoće sa spavanjem i gubitak kilograma. Ovo stanje nije toliko često, pa se, naprimjer u Americi bilježi jedan posto pacijenata. Ako ste primijetili samo jedan od ovih simptoma, ne mora značiti da imate problema sa štitnjačom.

Važno je znati da su svi spomenuti simptomi nisu baš specifični za štitnjaču, ali ako ste primijetili baš sve, onda je vrijeme da posjetite liječnika.

Više pročitajte u magazinu Ordinacija.hr, a potražiti ga možete u subotu, 26. lipnja, na svim kioscima uz Večernji list.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo