Zdravlje

Zdravlje

Koji simptomi otkrivaju da morate provjeriti stanje štitnjače?

Shutterstock

Svi smo čuli za štitnu žlijezdu, no što je ona zapravo?

“Glavna funkcija štitnjače i razlog njenog postojanja je proizvodnja i lučenje hormona štitnjače T4 i T3. Hormoni štitnjače su glavni regulatori organizma i ključni su za odrađivanje svih procesa koji se odvijaju u svim organima i tkivima”, pojasnio je dr. med. Josip Staničić, specijalist nuklearne medicine.

Prema pisanju Američke organizacije za štitnjaču, zdrava štitnjača proizvodnjom hormona pomaže tijelu pri korištenju energije, zagrijavanja te podržava pravilan rad mozga, srca i mišića…

Simptomi se javljaju kad ona ne funkcionira pravilno, što je indikacija da morate posjetiti liječnika.

Što uzrokuje visoki krvni tlak i kako znati da ste u rizičnoj skupini za razvoj hipertenzije?

Prepoznajte simptome hipotireoze

Simptomi se javljaju kada štitnjača ne funkcionira pravilno, što je indikacija da morate posjetiti liječnika. Prema riječima stručnjaka klasični simptom hipotireoze mogu uključivati umor, zatvor, osjetljivost na hladnoću, neregularne menstruacije, “maglicu u glavi”, suhoću kože ili debljanje… Češće se javlja kod muškaraca, a pojavnost se pojačava s godinama.

Prepoznajte simptome hipertireoze

Previše aktivna štitnjača će odavati simptome preskakanja srca, anksioznosti, tremora, osjetljivost na visoke temperature, neredovit menstrualni ciklus, poteškoće sa spavanjem i gubitak kilograma. Ovo stanje nije toliko često, pa se, naprimjer u Americi bilježi jedan posto pacijenata. Ako ste primijetili samo jedan od ovih simptoma, ne mora značiti da imate problema sa štitnjačom.

Važno je znati da su svi spomenuti simptomi nisu baš specifični za štitnjaču, ali ako ste primijetili baš sve, onda je vrijeme da posjetite liječnika.

Slušajte svoje tijelo: 7 ranih znakova da nešto nije u redu s vašim bubrezima!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo