Zdravlje

Zdravlje

Ako vas muče pesticidi, kupujte ovih 10 ‘najčišćih’ namirnica u trgovinama

Ovo su proizvodi s najmanjim razinama pesticida.

Znamo koliko je važno jesti voće i povrće ali jeste li razmišljali o tome kako neki proizvodi mogu biti prljaviji od ostalih? Često će uzgajivači pošpricati voće i povrće pesticidima kako bi se oni zaštitili od insekta i gljivica. Možda ne razmišljate o tome prilikom kupovine, ali dugoročno, oni mogu utjecati na vaše zdravlje. U nastavku donosimo popis namirnica koje imaju najmanje količine pesticida, a složen je od strane Američke udruge za okoliš (EWG).

1. Gljive 

Iako rastu iz zemlje, nema ništa što je na njima “prljavo”, ali one se prije jela naravno moraju dobro očistiti od zemlje i prašine. Iznimno su ukusne u raznim jelima, a neki stručnjaci su ih proglasili superhranom kada je u pitanju zaštita od COVID-a. 

2. Cvjetača 

Ova je namirnica ne samo da je čista već je izvrstan izvor vlakana i može pomoći kod gubitka kilograma. Puno je dobrobiti koje nudi ovo povrće a odlična je i raznovrsna namirnica koju već danas trebate uključiti u prehranu. 

Krumpir, brašno, kruh… Ako pitate nutricionisticu, ona bi za ove namirnice koristila zamjene – evo 7 prijedloga

3. Kivi 

Možda nije vaš prvi odabir hrane, ali kako sadrže jako malo pesticida, ako uopće, vrijeme je da ga nabavite. Možda niste znali ali kora kivija je puna vlakana, a ako ćete i nju jesti, obavezno ga prethodno dobro operite. 

4. Kupus 

Ovo je jedna zanimljiva namirnica koja sama proizvodi komponente koje će odbijati insekte što znači da uzgajivači ne moraju koristiti pesticide kako bi od kupusa odbili insekte. Kako se radi i o iznimno zdravoj namirnice, trebali biste ju ionako češće jesti. 

5. Brokula 

I brokula ima moć samostalnog odbijanja insekta pa nije čudo što se tijekom istraživanja na brokuli pronašlo jako malo pesticida. Koliko je zdrava, ne moramo posebno napominjati, a od nje možete napraviti juhu, dodati je varivima ili ju grickati svježu. 

6. Šparoge 

Njihovo vrijeme stiže, a sigurni smo da mnogi od vas ovu poslasticu obožavaju! Ako pak niste ljubitelj šparoge, možda je samo potrebno da ih naučite pravilno pripremati. Uz to, one sadrže enzime koji mogu razgraditi pesticide koji služe za obranu insekata što može pojasniti zašto se na njima njih ne nalazi puno. Radi se o iznimno zdravoj namirnici pa biste ju svakako trebali češće jesti. 

7. Zamrznuti grašak 

Ova se namirnica često nalazi u našim zamrzivačima i ne razmišljamo kako je imala opnu koja ju je štitila od zraka i nametnika. Kada se opna očisti, grašak postaje čista namirnica koju možete bez straha jesti. 

8. Patlidžan 

Ovo je još jedna zdrava namirnica koju bismo trebali često jesti, potrebno ju je samo dobro oprati prije pripreme.

Stalno vas muči probava? Liječnica kaže da ova 4 začina trebate što češće koristiti

9. Luk

Kako raste u zemlji, ovo je namirnica koja sadrži jako malo pesticida, dakle možete ga bez straha koristiti u pripremi bilo kojeg jela. 

10. Avokado

Ljubitelji avokada će uživati u informaciji da je ovo jedna od najčišćih namirnica koje možete pronaći u dućanu, a zahvaljujući zaštitnom sloju koji prevenira prodor pesticida u unutrašnjost. Koliko je avokado zdrav sigurno znate pa ga uključite u svoje obroke.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo