Zdravlje

Zdravlje

Ako vas muči bol u vratu, isprobajte ove jednostavne vježbe istezanja

Bol u vratu svakodnevica je većine ljudi, pogotovo onih osoba koje radni dan provode pred računalom ili studenata koji puno vremena provode uz knjigu.

Današnji tzv. “sjedilački” način života sve više utječe na naše zdravlje, a bol u vratu prvi je znak da nešto po tom pitanju moramo učiniti. No, kod boli u vratu si možete i samostalno pomoći.  Kako takva vrsta boli može biti frustrirajuća, ali i otežavati svakodnevne zadatke, dr. Mike Bohl nudi nekoliko savjeta kako si pomoći vježbama istezanja. 

Što uzrokuje ukočenost u vratu? 

Puno je stvari koje mogu biti okidać, ali često se radi o posljedici loše poze pri spavanju ili istezanju mišića, navode stručnjaci na klinici Cleveland. Možda i vaš posao zahtjeva da dugo sjedite i tipkate na tastaturi. dr. Bohl ističe kako ste možda pretjerano koristili mišiće ili je došlo do ozljede. U nekim rijetkim slučajevima bol u vratu može značiti i nešto ozbiljnije, pa tako u pitanju mogu biti i problemi s kralježnicom i artritis. 

Ako nelagoda koju osjećate ne prolazi u neko normalno vrijeme ili se javila i glavobolja, temperatura ili mučnina, svakako provjerite s liječnikom što je u pitanju kako bi se moglo započeti s liječenjem ili bar eliminirati ideju da je u pitanju ozbiljniji problem. Navodi kako postoje vježbe istezanja koje možete isprobati, ali često su one najjednostavnije i najbolje. 

Ako imate 40 i više godina spriječite ozljede zglobova ovim jednostavnim vježbama

Ovo su najbolje vježbe istezanja za bol u vratu 

Kada je u pitanju istezanje mišića u vratu, glavu biste trebali okretati u raznim smjerovima, dok vam je ugodno. Tada trebate ostati u toj poziciji nekoliko sekundi ako možete, ali bol nemojte ignorirati. 

Ako se javlja jaka bol u nekom položaju, nemojte ga izvoditi. Kada je ukočenost vrata posljedica istezanja mišića, što je čest slučaj, često će bol proći nakon nekoliko dana i moći ćete ponovo isprobati ovu vježbu istezanja”, savjetuje liječnik. 

Ove vježbe vam mogu pomoći, zapamtite ih kako bi vam poslužile kada se pojavi bol u vratu:

Istezanje vrata: Za ovu vježbu, glavu zabacite prema nazad koliko možete i gledajte u nebo. Držite u toj poziciji nekoliko sekundi. 

Zabacivanje vrata: Glavu istegnite skroz prema naprijed kako bi se vrat istegnuo, a pritom bi brada trebala dotaknuti prsa, dok vi u toj pozi ostajete nekoliko sekundi. 

Zbacivanje vrata na stranu: Kako biste izveli ovu vježbu, glavu gurajte prema naprijed što više možete, ali na stranu. Uho bi trebalo biti jako blizu ramenu. Ostanite u toj pozi nekoliko sekundi te ponovite sve an drugu stranu.

Kruženje vratom: Ova je vježba jednostavna, potrebno je samo kružiti vratom za početak na desnu stranu i kratko ostati u toj pozi te sve ponoviti na drugu stranu. 

Istezanje ramena: Potrebno je glavu okretati pod kutem od 45 stupnjeva i pogled  usmjeriti prema pazuhu i tako ostati nekoliko sekundi. Sve ponovite na drugu stranu. 

Manje stresa i boli, više energije… Koja je razlika između tajlandske masaže i klasičnijih tehnika?

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo