Ljepota

Ljepota

Manje stresa i boli, više energije… Koja je razlika između tajlandske masaže i klasičnijih tehnika?

Ako nikada niste bili na tajlandskoj masaži, vrijeme je da i vi saznate zašto je toliko posebna i po ćemu se razlikuje od nama poznatijih masaža.

Odgovore nam daje vlasnik salona Arun Thai Massage by Leo, Leonardo Rakuljić.

“Tradicionalna tajlandska masaža jedna je od najstarijih tehnika masaže na svijetu. Za razliku od zapadnjačkih stilova masaže, poput švedske (klasične), površinske, dubinske… koje se odvijaju na stolu za masažu, tajlandske masaže se odvijaju na podnoj prostirci ili većem specijalnom madracu na povišenoj podlozi. To stručnoj maserki/maseru omogućuje lakši i bolji pristup sa svih strana pri izvođenju raznih zahvata poput akupresura, istezanja i rotacija, a klijentu slobodniji i potpuniji raspon pokreta jer klijent donekle aktivno sudjeluje u masažnom procesu, odnosno, ne leži samo na leđima ili trbuhu”, pojasnio je.

Inače, tradicionalna tajlandska masaža jedna je od najstarijih tehnika masaže na svijetu. Vjeruje se da postoji više od 2500 godina, odnosno korijeni joj sežu sve do vremena Bude. Izvorni naziv masaže je nuad bo rarn. Nuad znači dodir, a bo rarn označava nešto sveto, drevno, poštovano.

Što možemo očekivati od tajlandske masaže?

Ovaj istočnjački oblik terapije usmjeren je istodobno i na tijelo i na um te uključuje rad s energetskim poljima i kanalima koji okružuju i prožimaju tijelo. Da bi energija mogla protjecati kroz tijelo, energetski kanali, koji se nalaze na oko dva centimetra ispod površine kože, moraju biti prohodni. Majstor tajlandske masaže mora biti stručna i educirana osoba koja dobro poznaje ljudsko tijelo i anatomiju te pravila tajlandske masaže i ayurvede za što se educiraju i osposobljavaju tijekom čitavog života.

Upitali smo dermatologinju koji proizvodi su višak u njezi, evo što vam zapravo ne treba

Za razliku od zapadnih stilova masaže, tajlandska masaža usmjerena je na cirkulaciju i pritisak, promovirajući unutarnje zdravlje, kao i mišićnu fleksibilnost. Majstor masaže pri izvođenju određenih pokreta i namještanju položaja, osim ruku, koristi i stopala, koljena i podlaktice. Suprotno nekim vjerovanjima, tajlandska masaža nije bolna, već ugodna i opuštajuća.

Koliko često bismo trebli ići na masažu?

Na ovo pitanje nema univerzalnog odgovora, smatra stručnjak i sve ovisi o osobnim željama i potrebama.

Naime, tajlandska masaža djeluje kao kombinacija akupresure, joge i zen shiatsu tehnike. Aktivira protok energije u energetskim kanalima našeg tijela koji se nazivaju sen. U skladu s ayurvedskim načelima uravnoteženja energije, da bi osoba bila zdrava, mora postojati ravnoteža u senu, a tajlandska masaža djeluje kao vanjski stimulans koji stvara specifične učinke unutar samog tijela. Stoga je učestalost dolazaka na masažu individualna no praksa pokazuje nabolju učinkovitost s barem jednom masažom tjedno.

Tko je idealni kandidat – može li ona riješiti neke probleme zdrastvene?

Današnji, uglavnom stresan, način života s jedne strane, te naša želja za što zdravijim navikama s druge strane, sve nas zapravo čini idealnim kandidatima za tajlandsku masažu jer ona je drevna praksa s brojnim dobrobitima koje podupire suvremena znanost. Može smanjiti ozbiljnost vaših glavobolja, smanjiti bolove i ukočenost vrata, ramena, leđa te zglobova, povećati vašu fleksibilnost, smiriti vaše tjeskobe i dati energiju vašem umu i tijelu. Mnogi ljudi vjeruju da zdravstvene dobrobiti tajlandske masaže uključuju smanjenje stresa, povećanje energije i poboljšanje atletske izvedbe. Tajlandska masaža koristi tehnike nježnog pritiska i istezanja za opuštanje cijelog tijela. Ovo je drevna praksa iscjeljivanja koja potječe iz Indije.

Jesu li masaže pristupačne?

Cijena odnosno vrijednost neke usluge ili robe je relativan pojam i uvijek sve (bilo jeftino ili skupo) ima svog kupca. Cijene su i više nego pristupačne, a stranim turistima, kojih je u Zagrebu mnogo, čak i smiješno niske. Moramo što prije postati svjesni da će nam se sve uloženo u vlastito zdravlje, dobro raspoloženje, kondiciju pa na kraju krajeva i ugodu, sigurno višestruko vratiti.

Ljekarnica otkriva što ove jeseni kupiti za jačanje imuniteta – provjerite

Trebalo li se pripremiti za masažu i kako se ponašati nakon nje?

Preporučljivo je sat do dva prije masaže ne jesti, izbjegavati kavu i alkohol te piti više čaja ili vode. Trebalo bi odjenuti ugodnu i rastezljivu odjeću, a po mogućnosti napraviti i kućno istezanje.

Foto: Arun Thai Massage

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo