Zdravlje

Zdravlje

Ljekarnica otkriva što ove jeseni kupiti za jačanje imuniteta – provjerite

Dodaci prehrani po definiciji povećavaju opću otpornost organizma, pomažu u održavanju pravilnih fizioloških funkcija organizma i njegovih dijelova.

VITAMIN D NAJPOPULARNIJI JE VITAMIN OD POČETKA PANDEMIJE

Studije pokazuju da skoro 50% populacije ima nedostatnu koncentraciju vitamina D u krvi što se uspješno može korigirati odgovarajućom prehranom i suplementacijom. Niske doze vitamina D povezane su s povećanom učestalosti više infektivnih bolesti. Za zaštitna svojstva od respiratornih infekcija preporučena doza kreće se od 25-50 mikrograma dnevno ( 10 mcg=400 IJ). Na tržištu se nalazi uistinu mnogo preparata pa pacijenti mogu birati između pastila, kapi, sprejeva za oralnu upotrebu, kapsula i tableta, a doze za odrasle se kreću od 400 IJ do 4000 IJ dnevno koja je ujedno i maksimalna dnevna doza za odraslu osobu. Kapi i sprejevi oblici su koji omogućuju prikladno doziranje za cijelu obitelj.

Prepoznajte na vrijeme: Ovih ranih 10 simptoma leukemije otkrivaju da odmah morate liječniku

VITAMIN C OD VELIKE POMOĆI 

U kombinaciji s vitaminom D ili samostalno nalazimo vitamin C za kojeg postoji najviše odobrenih zdravstvenih tvrdnji. Između ostaloga, postoje dokazi da visoke doze skraćuju trajanje obične prehlade, no ne preporučuju se doze iznad 2 g dnevno. Vitamin C snažan je antioksidans, doprinosi održavanju normalne funkcije imunološkog sustava, stvaranju energije i smanjenju umora i iscrpljenosti. Naći ćemo ga također u obliku pastila, kapi, tableta,praha, kapsula, sirupa te u šumećem obliku. Za pacijente koji teže podnose njegov kiseli oblik, postoje proizvodi u obliku soli koji neće izazvati želučane tegobe. Često se opravdano nalazi u kombinaciji s bioflavonoidima te kao kaspule ili tablete s produljenim oslobađanjem. Zbog bolje apsorpcije preporučljivo ga je uzimati u više pojedinačnih manjih doza, nego u jednoj većoj. Povećanu potrebu za ovim vitaminom imaju osobe s prehranom siromašnom voćem i povrćem, pušači, osobe starije dobi te one izložene stresu i pojačanom fizičkom naporu.

CINK BOLJE ISKORISTIV IZ NAMIRNICA

Najpopularniji mineral imunološkog sustava, cink, s pravom drži prvo mjesto jer je dio preko 300 enzima u našem organizmu. Utječe na stvaranje i aktivaciju T-limfocita te tako doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava. Bolje je iskoristiv iz namirnica životinjskog nego biljnog porijekla dok je maksimalna dnevna doza 40 mg, uzeta s čašom vode i nekoliko sati između obroka. Opravdane su kombinacije s vitaminom C i D u više proizvoda na tržištu, a postoje i pastile s vitaminom C opet prikladne za više generacija unutar obitelji.

SELEN I NJEGOVA ANTITROMBOTIČKA SVOJSTVA

Selen, element u tragovima, također je važan za naš imunološki sustav te se u našem organizmu ugrađuje u više proteina s prvenstveno antioksidativnim i protuupalnim funkcijama. U našem organizmu ga po gramu tkiva najviše sadrži štitnjača, a važan je i za reproduktivno zdravlje i očuvanje funkcije mozga. Više je istraživanja i preporuka za određivanjem njegovog statusa u organizmu pacijenata na bolničkom liječenju zbog infekcije korona virusom, a posebno se proučavaju i njegova antitrombotička svojstva. Preporučen dnevni unos selena je 55 mcg, a dodatni unos od 200 mcg stimulira funkciju imunološkog sustava.

Uzimanjem kombinacije više vitamina i minerala u odgovarajućim dozama više ćemo pomoći našem imunitetu, nego jednom vrstom dodatka prehrani.

Najpoznatiji imunomodulator beta glukan dokazano djeluje kao reprogramator imunološkog sustava tako da kod ponovnog susreta s patogenom, naše obrambene stanice reagiraju brže i jače. Opravdana je njegova upotreba u preventivne svrhe. Obzirom da se može primjenjivati u djece iznad godine dana, često ga preporučujemo roditeljima djece vrtićke i školske dobi. Doza se određuje prema kilaži, a dječica mogu birati između mnoštva sirupa ugodnih voćnih okusa.

Budite se usred noći? Znamo 5 uobičajenih razloga zašto vam se to događa

PROBIOTICI I ZDRAVLJE PROBAVE

Posljednjih godina u fokusu mnogih istraživanja je naš probavni sustav, odnosno crijeva kao velik i važan dio našeg imunološkog sustava. Upravo je učinak probiotika na naš probavni pa tako i imunološki sustav dokazan brojnim istraživanjima. Ovdje je važno naglasiti da nisu svi probiotici isti, mnoštvo vrsta djeluje na različite načine te ovisno o zdravstvenoj potrebi treba odabrati proizvod sa sojevima poznatih načina djelovanja koji su potkrijepljeni i kliničkim istraživanjima. Primjer takvog soja je Bacillus subtilis DE111 koji modulira imunološki sustav domaćina protuupalnim djelovanjem.

Za dojenačku dob preporučili bismo probiotske kapi s Lacobacillus sojevima, a djeci od godine dana pa nadalje omiljene su čokoladice koje uz probiotike sadržavaju i vitamine i minerale i/ili beta glukan.

Često u obliku sirupa, a i pastila, možemo naći ekstrakt bobica crne bazge koje sadrže vitamin C, beta karoten, flavonoide i polifenole s već spomenutim antioksidativnim svojstvima.

ECHINACEA (RUDBEKIJA)

Biljka je to koja sadrži mješavinu aktivnih tvari sinergističkog djelovanja. Analiza više studija pokazuje da smanjuje vjerojatnost obolijevanja od prehlade prosječno za 58%. Dobro je podnosi većina populacije, ali može izazvati alergijsku reakciju, najčešće kod osoba koje su inače alergične na srodne biljke (neven, tratinčica, krizantema). Ne preporučuje se njeno uzimanje dulje od 6-8 tjedana. Ne bi je smjele korisiti osobe koje boluju od dijabetesa, leukemije, tuberkuloze, multiple skleroze, autoimunih bolesti i transplatirani bolesnici jer je imunostimulans!

IAKO IH SPOMINJEMO MEĐU POSLJEDNJIMA, PČELINJI PROIZVODI SVAKAKO NISU NAJMANJE ZNAČAJNI

Propolis je zapravo aromatična smola koju skupljaju pčele iz dijelova biljke pa u nju ugrađuju enzime iz sline i smolaste tvari. Sastav mu je vrlo kompleksan, a glavni sastojci odgovorni za biološku aktivnost su flavonoidi. Upravo je stoga važno potražiti proizvode sa standardiziranom količinom flavonoida, a postoji i mnoštvo proizvoda koji ne sadrže alkohol opet namijenjeni najmlađima.

Matična mliječ svojim mjestom u prirodi i složenim sastojcima te brojnim dokazanim učincima zaslužuje velik dio naše pažnje. Proizvode je mlade pčele radilice i ona je zaslužna za razvitak matice, njenu veliku reproduktivnu sposobnost i dugovječnost. Karakteristična u njenom sastavu je 10-HDA, nezasićena masna kiselina kojoj se pripisuju antitumorska i antibiotska aktivnost te jačanje imunološkog sustava. Najpopularniji oblici matične mliječi na tržištu su ampule, a za djecu od treće godine sirupi.

Među mnoštvom proizvoda na tržištu ponekad se i mi kolege malo teže snalazimo pa vjerujem da je i našim pacijentima ponekad izazov izabrati između toliko proizvoda.

U odabiru proizvoda za djecu važno je voditi se i njegovim svojstvima poput mirisa, okusa, boje, dizajna i načina primjene, koji će utjecati da ga dijete što lakše prihvati.

Našu stariju populaciju pozivam da, najčešće zbog više bolesti i lijekova koje pritom uzimaju, dodatke prehrani uzimaju prema stručnom savjetu kolegica i kolega te nas na kraju sve podsjetim da dodatak prehrani zaista nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Autorica: Petra Križan, mag. pharm., ZU ljekarne Sruk

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo