Zdravlje

Zdravlje

Budite se usred noći? Znamo 5 uobičajenih razloga zašto vam se to događa

Foto: Shutterstock

Postoji li nešto užasnije od buđenja usred noći i truda da ponovo zaspite…

Iako se radi o nezgodnoj situaciji, buđenje tijekom noći je normalan dio procesa spavanja, ali koliko dugo moramo ostati budni kada se probudimo, ako se često događa je li u pitanju neki problem i što ustvari uzrokuje to buđenje?

“Ako niste znali svi se budimo čak do 7 puta tijekom noći, a svako buđenje ustvari traje kratko i odmah ponovo utonemo u san i ničega se ne sjećamo“, pojasnila je dr. Shelby Harris, autorica knjige The Women’s Guide to Overcoming Insomnia. Tako bi barem trebalo biti, ali ponekad se probudimo i više ne možemo zaspati, a iza toga može stajati puno stvari, jedna od njih su i godine kada se ovo događa nešto češće.

Ako osjećate umor radi stalnog buđenja tijekom noći, pogledajte što kažu stručnjaci zašto se to događa. Ako smatrate da je vaš problem dosta velik i da vam utječe na život, svakako je pametno posavjetovati se s liječnikom kako bi vam pomogao da taj problem i riješite.

5 najčešćih uzroka buđenja usred noći – i što napraviti ako imate taj problem

1. Hrkanje

Ako hrčete, moguće je da sami sebe probudite iz sna, ali i vašeg partnera. No kako hrkanje može biti i zdravstveni problem, posjet liječniku koji je specijaliziran za probleme spavanja bi trebao biti vaš idući korak.

Muče vas problemi s kožom ili probavom? Eliminacijska dijeta mogla bi vam pomoći

2. Morate na toalet

Iako ste na toalet otišli prije odlaska u krevet, i dalje se morate razbuditi u 3 ujutro kako biste se dovukli do kupaonice. Ako vam se ovo često događa, a nakon toga vam je iznimno teško opet zaspati, pokušajte za početak piti manje tekućine par sati prije odlaska u krevet. Dok dovoljno tekućine u organizmu može značiti i kvalitetniji san, liječnici smatraju kako biste prije odlaska u krevet barem 3 sata trebali izbjegavati razne napitke pa i vodu. No zanimljivo je da uzrok problemu može biti i anksioznost, pa obratite pažnju i na to kako se osjećate.

3. Krevet vam nije udoban

To može biti problem na više razina, a posebno će biti fizički naporan. Sigurno je puno udobnije spavati na velikom krevetu koji ima kvalitetan madrac nego na dječjem krevetu. Pa iako nije jednostavno rješenje kupiti kvalitetan madrac, koji su često i jako skupi, možda za početak možete promijeniti jastuk ili pokrivač i tako provjeriti jesu li oni odgovorni za vaše stalno buđenje.

4. Temperatura

Nacionalna organizacija za san preporučuje da prostor u kojem spavate ne smije biti topliji od 15-16 stupnjeva, ako želite kvalitetan san, pa razmislite treba li vašu sobu dobro prozračiti prije nego legnete u krevet. Prostor dakle mora biti ugodan i rashlađen. Kako svi volimo da nam u krevetu bude ugodno, često zagrijavamo prostoriju više nego je potrebno da bi se na kraju budili tijekom noći jer nam je vruće. Ako volite da vam u krevetu bude jako toplo, postoje materijali koji će vas dobro zagrijati, pa birajte takve pokrivače i deke ali sobu nemojte zagrijavati. Ako vam niti jedan od ovih savjeta ne odgovara, uvijek se možete skinuti goli i tako spavati!

Ispada vam kosa, stalno ste gladni i umorni? Vašem organizmu nedostaje ključna tvar

5. Anksioznost

Sasvim je moguće da iako ste se fino namjestili u krevetu, vaše misli stvaraju probleme i čini vam se kao da trče maraton. Upravo vas to, naravno, može ostaviti budnima kada biste trebali spavati. Moguće je i da lako zaspite ali jednom kad se probudite više nikako ne možete „uhvatiti“ san, jer sve što vam je bilo na umu tijekom dana, ponovno se vraća.

Ne postoji jedno rješenje za sve, naravno, ali jedan je zgodan trik da vodite dnevnik spavanja i zapišete sve brige koje vas muče ali isto tako i kada ste se budili i koliko vam je trebalo da opet utonete u san. Što god da je problem, ova navika bi vam mogla pomoći da bolje razumijete što vas to ometa u snu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo