Hrana i recepti

Hrana i recepti

Muče vas problemi s kožom ili probavom? Eliminacijska dijeta mogla bi vam pomoći

Ako imate problema s kožom, ali i probavom, eliminacijska dijeta bi mogla biti idealna za vas.

Eliminacijska dijeta se koristi kako bi se odredile alergije, intolerancija na hranu ali i pretjerana osjetljivost koja rezultira neugodnim simptomima. Ovaj način prehrane zahtjeva eliminaciju određenih namirnica na neki period, obično dok se simptomi ne povuku, a ta da se jedna po jedna namirnica opet postepeno uvodi u prehranu kako bi se otkrilo uzrokuju li one reakciju, pojasnila je nutricionistica Leah Shainhouse.

Dakle što više namirnica eliminirate, veće su šanse da ćete otkriti koja namirnica uzrokuje probleme s kožom ili probavom.

Kako djeluje ova eliminacijska dijeta i tko ju treba isprobati?

Pacijenti koji doživljavaju bolne simptome, poput grčeva, plinova, proljeva, mučnine i zatvora, često će isprobati ovu dijetu, pojašnjava Shainshouse.

„Koristiti se može i za pacijente koji imaju probleme s kožom, poput čestih osipa koji mogu značiti alergiju“, pojašnjava te dodaje kako ova dijeta može biti posebno dobra za osobe koje pate od stanja kao što je Sindrom iritabilnog kolona, alergijske upale jednjaka, kroničnih migrena, ADHD-a, ekcema ili kožnih problema. Ako imate bilo koje od ovih stanja, mogli biste isprobati eliminacijsku dijetu, ali i razgovarati s liječnikom. Važno je zapamtiti da je svaka osoba posebna pa tako i reakcije na namirnice, pa plan prehrane mora biti individualiziran.

Ispada vam kosa, stalno ste gladni i umorni? Vašem organizmu nedostaje ključna tvar

“Isto se može reći za bilo koga tko je osjetljiv na hranu. Neki ljudi moraju možda eliminirati u potpunosti namirnicu iz prehrane, dok drugi mogu tolerirati male količine neke namirnice“, pojašnjava Shainhouse te dodaje kako neke osobe mogu reagirati na sirovu namirnicu, ali se osjećati sasvim dobro kada je ona termički obrađena. Eliminacijska dijeta je prvi korak pri izradi individualiziranog plana prehrane kako bi osobi pomogla da izbjegne okidače.

Koliko eliminacijska dijeta traje?

Ova dijeta ima dvije faze: Prava je eliminacija a druga je ponovno uvođenje namirnica. Prema riječima Shainhouse, a prvi dio traje obično oko 2 ili 3 tjedna. „ Kako se radi o kompleksnom zadatku i riziku od manjka nutrijenata, preporučuje se da se uvijek obratite nutricionistu koji je specijaliziran za eleminacijske dijete, a stručnjak će vam i detaljno objasniti kako navigirati kroz plan dijete.

Druga faza uključuje polako uvođenje namirnica ili grupe namirnica u nekom roku, a onda se pričeka nekoliko tjedana da bi se u prehranu uvela nova namirnica.
“Može trebati i 48 sati da biste primijetili reakciju, poput promjene u radu crijeva, nadutosti, problema sa snom i umora, ali i promjena na koži ili promjena u načinu disanja“, dodaje. Ako ne iskusite niti jedan od simptoma, može se pretpostaviti da ta namirnica ne izaziva reakciju. Kako se može raditi o dosta restriktivnoj dijeti, cijeli proces može trajati i do 6 tjedana.

Nikada ne podgrijavajte rižu, kajgani dodajte mlijeko… Ovih 11 mitova o hrani treba odmah zaboraviti

Tko pati radi IBS-a, često tretman započne jednom od najpopularnijih eliminacijskih dijeta danas, a ta metoda se zove FODMAPS, a označava lanac ugljikohidrata koji mogu uzrokovati probleme u crijevima, a namirnice poput brokule, tjestenine, mlijeka spadaju u ovu kategoriju, dakle radi se o namirnicama koje se eliminiraju u dijeti i postepeno se opet u prehranu uvode.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo