Zdravlje

Zdravlje

Ako vas muči tlak, štitnjača ili neka druga bolest, evo što morate napraviti na odmoru

Velikan hrvatske medicine dr. Andrija Štampar, jedan od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije, dao je svojedobno vjerojatno jednu od najsmislenijih definicija općeg zdravlja koje ne označava samo odsustvo bolesti, već stanje potpunog tjelesnog, mentalnog i društvenog zdravlja pojedinca.

Iz same definicije nameće se pitanje što svatko od nas može i mora učiniti da očuva vlastito zdravlje. Izazovi suvremenog života nose nam brojne zamke i prepreke u toj nakani. Radni bioritam nosi sa sobom brojna odricanja, a kronični stres, kao njegov vjerni pratilac, remeti prirodnu ravnotežu u organizmu. Ako tome pribrojimo lošu i neuravnoteženu prehranu te nedostatnu ili nikakvu tjelesnu aktivnost, takav otklon od ravnotežnog stanja nosi sa sobom rizike za brojne bolesti i stanja, među kojima bih izdvojio kardiovaskularne bolesti, maligne bolesti, bolesti štitnjače, šećernu bolest, debljinu i brojne druge.

10 simptoma zbog kojih se odmah trebate javiti liječniku i 10 koji mogu pričekati

Bolje opće zadovoljstvo

Godišnji odmor definitivno pruža brojne mogućnosti poboljšanja općeg zdravlja kako tjelesnog tako i mentalnog i socijalnog. Nakon mjeseci akumuliranog umora imamo priliku učiniti nešto dobro za sebe, posvetiti se svojoj obitelji, nadoknaditi sve propušteno u socijalnim kontaktima. S obzirom na to da je većini radne populacije ograničeno vrijeme odmora, poželjno je imati što aktivniji pristup u samom planiranju putovanja. Dobra priprema znatno umanjuje nepotreban stres, kojeg nam ionako ne nedostaje u preostalom dijelu godine. Osobe koje boluju od kroničnih bolesti trebaju nastaviti s dosadašnjom terapijom, imati dovoljne količine lijekova i ostalih pomagala za planirano vrijeme putovanja. Uz poduzete mjere po pitanju vlastite sigurnosti smanjuje se vjerojatnost i rizici za različite neprilike koje vrebaju na svakom koraku. I za zdrave pojedince godišnji odmor je prilika da poboljšamo kvalitetu svih aspekata općeg zdravlja. Dobro osmišljene aktivnosti snižavaju razinu stresnog hormona kortizola zbog čega očekujemo poboljšanje funkcioniranja našeg kardiovaskularnog sustava, općeg osjećaja zadovoljstva, sreće i raspoloženja.

Eliminirajte po mogućnosti sve stresne čimbenike iz neposredne okoline, smanjite korištenje mobilnih uređaja i drugih elektroničkih aparata na prihvatljivu mjeru. Probudite uspavana osjetila, uživajte u zalascima sunca, dobroj hrani, sportskim aktivnostima i iskoristite maksimalno svoje vrijeme do neke sljedeće destinacije za odmor.

Planirajte godišnji

Poimanje odmora ili odmaranja, nečega što tijelo brojnim signalima traži, vrlo je široko i može se svesti na osobni odabir. Ipak, ako nam je cilj iskoristiti vrijeme godišnjeg odmora na najbolji način, bilo bi dobro usvojiti neke obrasce ponašanja i promišljanja pa i planiranja aktivnosti tijekom godišnjeg odmora te sve to skupa uskladiti s vlastitim željama i sklonostima.

I u planiranju godišnjeg odmora valjalo bi izbjeći neke greške koje mogu umanjiti doživljaj odmaranja. U prvom redu je poželjno izbjegavati rutinu. Možda će nas prvih nekoliko dana opterećivati razmišljanje o uobičajenim obvezama, zadacima ili problemima koje nismo stigli riješiti, što nam stvara dodatni stres, osjećaj pritiska i nelagodu. Da bismo se riješili te negativne energije, možda nije loše sebi prije svega osvijestiti to. Prilagodba na bioritam godišnjeg odmora traje i do nekoliko dana, no kad znamo da će nas ti ostaci negativnih emocija za koji dan napustiti, to je već dobar put u osjećaj vlastitog mira i opuštenosti. Svakako smanjite korištenje mobilnih telefona i drugih elektroničkih uređaja, provjeravanje e-mailova, praćenje vijesti na portalima, a dobro je napraviti i određeni odmak od društvenih mreža. Napravite koju fotografiju destinacije koju ste posjetili, ali za neke ljepote poput zalaska sunca, panoramskog pogleda ili uživanja u ugodnoj živoj glazbi u restoranu aktivirajte vlastita osjetila i jednostavno se prepustite.

Liječnik upozorio što često radimo krivo i tako štetimo zdravlju, ali i kako mijenjati stvari

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo