Zdravlje

Zdravlje

Ako vas probudi ova vrsta boli, vaši bi bubrezi mogli biti uzrok i morate odmah liječniku

Stručnjaci pojašnjavaju koja je poveznica između boli koja se javlja noću i bolesti bubrega.

Svi se nekad budimo iz sna, no to ne znači da uzrok ne može biti i problem sa zdravljem. Ako tijekom noći probudite radi jednog posebnog razloga, to može biti znak da trebate liječničku pomoć. Stručnjaci kažu kako jedna posebna vrsta boli koja se javlja u slabinama može značiti da su vaši bubrezi u problemu.

Ako vas probudi bol u nožnom palcu možda imate giht

Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Upravo će ovaj oblik artritisa biti čest uzrok buđenja tijekom noći radi osjećaja jake boli, stoji na stranicama Mayo klinike. Kao što smo rekli radi se o kristalima koji se smjeste u zglobovima, posebno palca. Ti kristali nastaju kada imate preveliku razinu mokraćne kiseline u krvotoku. No do danas razlog nastajanja ovog stanja nije potpuno jasan.

Jednu stvar morate znati prije nego primite drugu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19

“Napad gihta se može dogoditi odjednom, često bude ljude iz sna uz osjećaj da im palac gori. Upaljeni zglob je vruć, otečen i osjetljiv na dodir toliko da vam može čak smetati i težina plahte na njemu“, stoji na stanicama Mayo klinike.

Giht može biti rani znak bolesti bubrega

Ako imate giht, velike su šanse da je povezan s bubrezima. Prema pisanju stručnjaka, bolesti bubrega mogu uzrokovati giht, jer su bubrezi glavni organ za filtriranje otpada. Može se dakle raditi o ranom simptomu bolesti bubrega.

Giht može uzrokovati bubrežne bolesti

Giht nije uvijek rezultat bolesti bubrega, a prema pisanju Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, alkohol, konzumacija hrane bogate purinima, ali i ako ste jednostavno muško, imate veće šanse da će se kod vas razviti giht. Možda bolest bubrega ne izaziva giht, ali ta bolest može dovesti do oštećenja bubrega. Ako imate previše kiseline u mokraći, kristali mogu oštetiti bubrege kada se krv kroz njih filtrira.

Lijekovi kojima se liječi giht mogu naštetiti bubrezima

Nesteroidni protuupalni lijekovi mogu potaknuti prestanak rada bubrega kroz vrijeme, a radi se o primarnim lijekovima protiv boli koju uzrokuje giht. Kako Centar za prevenciju i kontrolu boli iznosi, ti su lijekovi povezani s akutnom ozljedom bubrega u općoj populaciji i kod onih koji već imaju bolesti bubrega. Svakako je potrebno razgovarati s liječnikom o lijekovima koje treba uzimati, ali i o tome je li potrebno napraviti pregled bubrega ako imate giht.

10 simptoma bolesti bubrega

1. Umorni ste, imate malo energije i poteškoće s koncentracijom

Puno slabiji rad bubrega može dovesti do nakupljanja toksina u krvi, a to može uzrokovati gore spomenute simptome. Druga komplikacija bolesti bubrega je anemija, koja može uzrokovati umor i slabost cijeloga tijela.

Evo zašto ne možete kakati kada ste u novom okruženju i zašto vas kava uvijek ‘potjera’ na toalet

2. Teško spavate

Kada bubrezi ne filtriraju otpad kako treba, toksini ostaju u krvi umjesto da nestaju kroz urin. To može biti razlog vaše nesanice. Postoji i poveznica između rada bubrega i pretilosti, a apneja u snu je češća kod osoba koja imaju bolesti bubrega, za razliku od ostatka populacije.

3. Koža vam je suha i svrbi

Zdravi bubrezi rade puno važnog posla. Oni će vas riješiti viška tekućine, pomoći u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, jačati kosti i održavati zdravu razinu minerala i nutrijenata u krvi.

4. Često morate na toalet

Ako imate osjećaj da stalno morate na toalet, to može biti simptom bolesti bubrega. Kada su filteri bubrega oštećeni, mogu uzrokovati upravo tu pojavu. Nekada može biti simptom urinarne infekcije ili povećane prostate kod muškarca.

5. Imate krvi u urinu

Zdravi bubrezi obično zadrže krvne stanice u tijelu kada filtriraju otpad, ali ako su oštećeni one se mogu pojaviti u urinu. Krv u urinu može biti i simptom tumora bubrega, kamenaca ili infekcije.

6. Pjena u urinu

Višak mjehurića u urinu otkrivaju da se u njemu nalazi višak proteina. Pjenica može izgledati kao ona koja se javi kada raditi kajganu od jaja jer se protein albumin nalazi i u bubrezima.

Muče vas otečene i bolne noge i stopala? Savjeti stručnjaka koji će vam sigurno pomoći

7. Stalno su vam natečene oči

Proteini u urinu mogu biti prvi signal da su filteri bubrega oštećeni. Ta pojava oko očiju može biti posljedica upravo otpuštanja previše proteina u urin, koji bi trebali kroz mokraću napustiti tijelo.

8. Gležnjevi i stopala su vam natekli

Smanjena funkcija bubrega može voditi do zadržavanja soli u organizmu i tako uzrokovati oticanje u nogama. Taj isti simptom može otkrivati da nešto nije u redu sa srcem, jetrom ili da imate kronične probleme s venama.

9. Smanjen apetit

Ove je čest simptom i drugih bolesti ali i nakupljanja toksina zbog smanjenje funkcije bubrega.

10. Grče vam se mišići

Kada u ravnoteži nisu elektroliti u tijelu, bubrezi mogu biti oštećeni. Na primjer, niska razina kalcija može dovesti do grčenja mišića.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo