Zdravlje

Zdravlje

Aktivni ugljen: sve što trebate znati u nekoliko činjenica

Foto: Shutterstock

Aktivni ugljen jedan je od onih “magičnih” spojeva koji imaju niz dobrobiti, a može se nabaviti u ljekarnama.

Aktivni ugljen veže se s toksinima

  • Aktivni medicinski ugljen lijek je poznat još i našim bakama za sprečavanje proljeva, a radi se o ugljenu koji se najprije koristi za ublažavanje nuspojava trovanja hranom i otrovima. Razlog tome je što se aktivni ugljen veže na toksine u našoj probavi te potiče njihovo što brže izbacivanje. 
  • Aktivni medicinski ugljen ima niz pora, odnosno prilično je šuplje građe, a te pore pomažu u hvatanju toksina, odnosno sprečavanju njihove apsorpcije i širenja po organizmu.
  • Uz ovu, jedna od poznatijih upotreba aktivnog medicinskog ugljena je za izbjeljivanje zubi, a potrebno je tek da se aktivni ugljen stavi na četkicu za zube, dobro iščetka i ispere dok voda ne bude bijela. Pri pranju zubi s aktivnim ugljenom ne morate brinuti da će vaši zubi, desni ili usne ostati crne, no svakako pripazite na odjeću te kupaonski namještaj na kojem mrlje crnog aktivnog ugljena mogu biti nešto teže za iskorijeniti.
  • Uz trovanje i izbjeljivanje zubiju, aktivni medicinski ugljen može se koristiti i kao pomoć kod predoziranja.
  • Također, razna su, iako dosta mala, istraživanja pokazala kako je aktivni medicinski ugljen efektivan kod prevencije nadutosti, kao i liječenja nadutosti, smanjivanje razine kolesterola u krvi, pa čak i prevencije mamurluka.
  • Aktivni medicinski ugljen pomoći će i kod uboda, što komaraca što nešto smrtonosnijih uboda poput onih crne udovice. Na topli oblog stavite kukuruzni škrob te aktivni ugljen i držite na mjestu uboda. 

Uzimanje aktivnog ugljena

Aktivni medicinski ugljen može se uzimati tako da se prah pomiješa s tekućinom te ispija ili oboljeloj osobi stavlja ravno u želudac. Iako ne postoji mogućnost predoziranja aktivnim ugljenom, najbolje bi bilo da doze uzimate u razmaku od 3 do 4 sata, dok se nakon trovanja potiče uzeti aktivni ugljen u roku od 30 minuta.

Aktivni ugljen možete uzimati koliko osjećate da je potrebno, a za najbolje rezultate za izbjeljivanje zubi savjetuje se ponoviti pranje s aktivnim ugljenom dva do tri puta tjedno. Kod proljeva se ne savjetuje koristiti duže od četiri dana, a za detoksikaciju je potrebno sedam dana.

Posebna se pozornost savjetuje onim osobama koje uzimaju svakodnevnu terapiju da se posavjetuju sa svojim liječnikom kako ne bi došlo do smanjivanja ili pojačavanja djelovanja terapije. Uz to, ako osjetite nuspojave poput povraćanja i proljeva, prestanite ga uzimati te se tada posavjetujte s liječnikom.  

Aktivni medicinski ugljen u ljepoti

Aktivni medicinski ugljen sastojak je mnogih kozmetičkih preparata, a posebice onih namijenjenih za borbu protiv akni i mitesera

Kod ovih se problema, ponajprije savjetuje koristiti sapun od aktivnog ugljena, koji najčešće dolazi u kombinaciji s drugim “magičnim” spojevima za lice i kožu, poput gline ili kokosova ulja. Danas se može kupiti u skoro svim drogerijama, a možete ga koristiti svakodnevno, najbolje navečer za ispiranje svih nečistoća sa lica. 

Osim što će ukloniti nečistoće, također ćete nakon mjesec do dva korištenja primijetiti da su veće nečistoće s lica nestale (akne, miteseri).

Sapun od aktivnog ugljena možete koristiti i kao masku za lice (samo ostavite da se osuši na licu), a masku možete napraviti i od običnog praha aktivnog ugljena. Pomiješajte prah s gelom aloe vere, uljem čajevca te ružinom vodicom ili običnom vodom. Promiješajte i ostavite da djeluje na licu. 

Ako osjetite da aktivni ugljen isušuje vašu kožu, nakon korištenja, namažite lice s hidratantnom kremom!

Kurkuma: djeluje protuupalno, liječi depresiju, promaže kod bolesti…

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo