Anksiozno depresivne smetnje kao posljedica traumatskog iskustva s nasilnim partnerom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Anksiozno depresivne smetnje kao posljedica traumatskog iskustva s nasilnim partnerom

Shutterstock

U našoj rubrici Halo, Doktore! liječnici svakodnevno odgovaraju na vaša pitanja. Suzana Večerić, dr. med., psihijatrica, psihoterapeutkinja, odgovara čitateljici na pitanje vezano za depresivne smetnje uzrokovane nasilnim odnosom.

Pitanje čitateljice:

Imam 22 godine i velik problem sa svojim psihičkim stanjem. Zadnjih par mjeseci otkad sam s dečkom osjećam se užasno psihički bolesnom. Radi svih njegovih uvreda, prijetnji, narušavanja privatnosti, omalovažavanja, postala sam jako depresivna osoba. Imam osjećaj kao da gubim kontrolu nad sobom i sve vise sam počela razmišljati o samoozljeđivanju i smrti kao jedinom spasu iz ovoga. Počela sam se stalno bez ikakvog razloga tresti, ostajem bez zraka, čim mi krene prijetiti il mi radi bilo što lose paničarim i ne mogu se smiriti, jedino što mi tad može pomoći je ozljeđivanje samo da fizička bol barem na neko vrijeme prevlada ovu psihičku.

Užasno sam se počela bojati za sebe, izgubila sam samopouzdanje, osjećam se glupom, nesposobnom, čak me postalo strah raditi i školovati se dalje jer vise nisam sposobna ni najobičniju rečenicu zapamtiti što bi prije bez problema učila, nemam nikakvu koncentraciju, vise me ništa ne raduje, po cijele dane sam samo depresivna i ne voljena.

Premlada sam da izgubim život radi ovih demona unutar sebe. Premlada sam da vise nisam sposobna za ništa osim stati u kući i plakati, trest se i paničariti. Osjećam se kao luđakinja. Ne znam je l’ mi dobro potražiti pomoć psihijatra, ne znam vise ni sama koji problem imam. Samo želim živjet…

Odgovor liječnika:

Draga djevojko, prvo se HITNO riješite dečka zlostavljača jer ste dobili anksiozno
depresivne smetnje koje su posljedica traumatskog iskustva s nasilnim partnerom.

Pravi ‘demon’ u Vašem životu je on pa ga maknite i javite se na liječenje psihijatru koji ima iskustva s posljedicama nasilja nad ženama.Vaše traumatično iskustvo je izazvalo bolesne psihičke promjene u Vama koje trebate liječiti antidepresivima i psihoterapijom.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo