Zdravlje

Zdravlje

Artritis – ovo bi trebali raditi za olakšanje boli!

Shutterstock

Razmišljate li o tome da si olakšate bol određenim programom vježbi, morate dobro razumjeti situaciju u kojoj se nalazite i koliko opterećenja je vaše tijelo spremno podnesti.

Tjelovježba je krucijalna za olakšavanje boli kod ljudi s artritisom jer jača snagu i umanjuje osjećaj boli. Pod utjecajem boli se teško odlučiti i na šetnju oko zgrade, ali zapamtite da se od vas ne očekuje da otrčite maraton kako bi si olakšali stanje, i umjereno vježbanje će utjecati na smanjenje boli, prenosi mayoclinic.org.

Za artritis se preporučuju tri vrste vježbi, a to su istezanje, jačanje i stjecanje kondicije, a neke studije su pokazale kako vježbe s opterećenjem i vježbe jačanja pomogle osobi s reumatoidnim artritisom poboljšati i održati kvalitetu života.

Zašto je tjelovježba bitna za oboljele od artritisa

Vježbanje će vam poboljšati zdravlje i sposobnosti, bez da potiče bol u zglobovima. Uz program koji vam je liječnik zadao, vježbanjem ćete:

  • Ojačati mišiće i zglobove
  • Održati kosti zdravima
  • Imati dovoljno energije i snage za dnevne obaveze
  • Lakše ćete utonuti u san
  • Lakše ćete održavati liniju
  • Osjećati ćete se bolje u svojoj koži i biti ćete zadovoljniji životom

Mislite da će vas od vježbanja zglobovi više boljeti? Upravo suprotno, bez ikakve aktivnosti vaše tijelo će biti osjetljivije i slabije.

Sve u dogovoru s liječnikom: Porazgovarajte s liječnikom o vježbama koje se uklapaju u trenutni plan liječenja. Koje su vježbe najbolje za vas ovisi o tipu artritisa i zglobovima koji su bolni.

Foto: Shutterstock

Ana A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo