Zdravlje

Zdravlje

Atopijski dermatitis: kortikosteroide koristite s oprezom

Koža pacijenata s atopijskim dermatitisom je suha, sklona isušivanju i izrazito osjetljiva. U fazi pogoršanja je crvena, upaljena, razgrebena. Kroz ogrebotine u kožu ulaze mikroorganizmi i dodatno pogoršavaju postojeće stanje.

kSuvremeni terapijski pristup podrazumijeva primjenu lijekova i dermokozmetičkih preparata za njegu. Kod odabira preparata treba voditi računa da su hipoalergenih formula, bez mirisa, boja i konzervansa. Time se postiže visoka podnošljivost na osjetljivoj koži. Postoje linije posebno prilagođene djeci, a preporučit će ih liječnik.

Za tuširanje stručnjaci preporučuju takozvane sindete koji kožu ne isušuju i ne oštećuju prirodni kiseli pH. Za djecu su dobre i uljne kupke dva do tri puta tjedno. Dijete kupajte desetak minuta u vodi temperature od 35 do 37 stupnjeva, a na kraju nježno obrišite ručnikom. Kožu nije potrebno isprati.

Nakon kupanja, na nju se nanose emolijensi koji sadrže esencijalne masne kiseline (linolnu i linolensku) potrebne za obnavljanje ceramida u površinskom sloju kože. Kao izvor esencijalnih masnih kiselina u emolijensima su upotrijebljeni ekstrakti koštice maline, biljke boražine ili pak suncokreta.

Pravilnom njegom postižemo puno

kSmanjuje se suhoća kože, hrapavost i ljuskanje, ublažava svrbež i osjećaj zatezanja, regenerira zaštitni hidrolipidni sloj, a koža postaje otpornija na vanjske alergene i iritanse. Skraćuje se i vrijeme liječenja kortikosteroidnom kremom. Za razgrebena žarišta mogu se preporučiti i preparati čiji se ljekoviti učinak zasniva na protuupalnom i antiseptičkom djelovanju oligoelemenata bakra, cinka i mangana.

Uz smirivanje upale i svrbeža kože pospješuje se i cijeljenje. Za smirivanje svrbeža suhe kože mogu se preporučiti preparati sa kalaminom. U akutnim fazama bolesti lijek izbora i kortikosteroidne kreme, koje treba primjenjivati isključivo pod kontrolom dermatologa, odnosno pedijatra. On će voditi računa o površini kože koju treba mazati, dobi pacijenta, jačini kortikosteroida i trajanju liječenja, kako bi se spriječile neželjene nuspojave kortikosteroidne terapije (stanjenje kože, pojava kapilara, strija, prodor u cirkulaciju i sistemski učinci..).

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo