Beta blokatori usporavaju širenje raka dojke

ekg, stetoskop, srce

Liječenje beta blokatorima, lijekovima za snižavanje krvnog tlaka, također usporava širenje raka dojke, ustanovili su britanski i njemački istraživači.

Beta blokatori ili beta adrenergički blokatori su lijekovi koji se koriste za liječenje raznih srčanožilnih bolesti. Izrazito su univerzalni lijekovi u kardiologiji i koriste se kod velikog broja bolesti - aritmije, angine pectoris, kongestivnog zatajenja srca, hipertenzije, infarkta srca itd. Također se koriste i za liječenje glaukoma, napetosti, varica jednjaka, alkoholizma, za prevenciju migrene, u liječenju tireotoksikoze itd. Zbog toga se smatraju jednom od najznačajnijih skupina lijekova.

Istraživači objašnjavaju djelovanje beta blokatora tako što sprječavaju hormone stresa u stimuliranju stanica raka. "Beta blokatori se natječu sa hormonima stresa i vežu za iste ciljane receptore na staničnoj razini, no, za razliku od hormona stresa, oni ne aktiviraju stanice raka", objasnio je doktor Des Powe iz Kraljičinog medicinskog centra u Nottinghamu.

Stručnjaci su pregledali 466 pacijentica s rakom dojke, od kojih je 92 prošlo terapiju lijekovima za sniženje tlaka (polovica je primala beta blokatore za vrijeme dijagnoze raka dojke).

Kod ispitanica koje su primale beta blokatore primijećeno je smanjenje stvaranja metastaza i u manjoj se mjeri vratio rak na izvorno mjesto. Ove su žene također bile izložene 71 posto manjem riziku smrti zbog rak dojke u odnosu na ispitanice koje su uzimale druge lijekove za tlak ili uopće nisu uzimale lijekove za sniženje tlaka.

Žene na beta blokatorima imale su 57 posto niži rizik razvijanja sekundarnog raka.

Istraživači ističu kako je njihova studija napravljena retrogradno, tj. koristili su podatke o pacijenticama koje su liječene u 1980-im i 1990-im godinama. Upravo zato kritičari smatraju kako su rezultati preliminarni, te treba dublje razmotriti vezu: možda se radi o slučajnosti ili nekom drugom čimbeniku.

"Postoje mnogi drugi faktori koji bi mogli biti posrijedi i objasniti što se dogodilo. Što ako su žene koje su uzimale beta blokatore pazile više na svoje zdravlje?", zapitao se doktor Len Lichtenfeld iz Američkog društva za rak.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!