Zdravlje

Zdravlje

Birajte pametno: Samo ova 4 sredstva pomažu protiv komaraca – sve ostalo je bacanje novca!

Shutterstock

Potrošili ste cijelo bogatstvo na narukvice, lampe i ultrazvučne uređaje koji garantiraju da će vas riješiti sve moguće “gamadi” koja vas okružuje, a i dalje ste izbodeni od glave do pete?

Krivo ste investirali novac! Doduše, okoliš će vam lijepo mirisati i imat ćete romantičnu svjetlost u dvorištu, ali sigurni smo da želite vrtni party bez komaraca!

Na tržištu se nude brojuni proizvodi koji garantiraju da ćete provesti prekrasno ljeto na otvorenom bez ijednog jedinog uboda. Evo koja sredstva i metode doista pomažu!

1. DA: DEET

Repelent koji sadrži DEET (klasični sintetski repelent) šalje komarcima jasnu i glasnu poruku da na vašoj koži nisu poželjni. Nabavite repelent koji sadrži barem 20 posto DEET-a da biste se riješili komaraca na nekoliko sati (za djecu koristite onaj koji sadrži od 10 do 30 posto).

DEET je siguran za korištenje čak i trudnicama, dojiljama i bebama mlađim od 2 mjeseca.

2. DA: Pikaridin (ikaridin)

Bilo u spreju, kao losion ili u obliku vlažnih maramica – pikaridin je još jedno sigurno i učinkovito sredstavo protiv komaraca. Biljnog je podrijetla, a mogu ga koristiti trudnice i mala djeca.

3. DA: IR3535

Neka su istraživanja pokazala da su repelenti koji sadrže IR3535 čak učinkovitiji od onih koji sadrže DEET. Uglavnom, držat će komarce podalje od vas nekoliko sati, a također je siguran za djecu i trudnice.

Što napraviti kada pronađete krpelja u kući ili još gore – gnijezdo krpelja?

4. DA: Metil-nonil-keton

Ova kemikalija može se proizvesti sintetski, a prirodno se nalazi u rajčicama i drugom voću i povrću. Repelenti koji sadrže metil-nonil-keton jednako su učinkoviti kao oni s 30 posto DEET-a.

5. NE: Narukvice protiv komaraca

Čak i kad su natopljene repelentom, narukvice neće pomoći u tjeranju komaraca. Zapravo, zaštititi će samo dio kože koji prekrivaju, ostavljajući ostatak vase kože na milost i nemilost komarcima.

6. NE: Citronela

Citronella je uobičajen sastojak u proizvodima za odbijanje komaraca. Premda može imati kratkotrajan učinak, to nije ozbiljno rješenje. Isto tako, svijeće s citronelom neće vam pomoći.

7. NE: Eterična ulja

Eterična ulja poput limunske trave, cedra, eukaliptusa, paprene metvice, soje, lavande i geranija vrlo su popularna, ali istraživanja nisu pružila nikakve dokaze da će odvratiti komarce od vas.

Ono što znamo jest da bi neka od ovih eteričnih ulja mogla izazvati alergijsku reakciju na koži.

8. NE: Češnjak i vitamin B

Život bi bio divan kada bismo jednostavno popili kapsulu vitamina ili progutali režanj češnjaka i riješili se zujave napasti!  Na žalost, znanost nije potvrdila učinkovitost ovih popularnih metoda.

9. NE: Lampe protiv insekata

Ugasite svjetla koja su namijenjena privlačenju kukaca. Ne čine razliku. Štoviše, zahvaljujući ovom uređaju vaša terasa ili dvorište mogli bi komarcima postati omiljena destinacija.

10. NE: Ultrazvučni uređaji

Ove spravice šalju visokofrekventni zvuk koji bi trebao odagnati štetočine. Postoji mogućnost da bi mogli raditi na cvrčcima, ali istraživanja kažu da se komarci ne opterećuju bukom.

11. DA: Prekrijte kožu

Ako komarci ne mogu doći do kože, ne mogu vas ni ugristi. Kad god je moguće, nosite duge rukave, hlače i šešir osobito ako znate da idete u carstvo komaraca. Uvucite košulju u hlače, a nogavice u čarape da biste se čim bolje zaštitili od ugriza.

Dovoljna je samo jedna opeklina od sunca uz pojavu mjehura za velik rizik od razvoja tumora kože

12. DA: Budite  gazda u vlastitome dvorištu

Zaustavite komarce prije izlijeganja tako što ćete iz dvorišta izbaciti sve skrivene čuvare stajaće vode, njihovog omiljenog uzgajališta.

Ne treba im mnogo vlage da započnu s razmnožavanjem – čak je i zaboravljeni frizbi ispunjen kišnicom dovoljan. Prolijte nakupljenu kišnicu gdje god možete i izbacite iz dvorišta sve što bi može poslužiti za njezino nakupljanje, poput guma ili lonaca.

13. NE: Ne oslanjajte se na pomoć šišmiša

Istina je da šišmiši vole komarce, ali više vole veće kukce, poput noćnih leptira. Ako su komarci njihova jedina dostupna hrana možda ćete primijetiti da se broj komaraca smanjio, ali teško je da će šišmiši napraviti reda u prosječnom dvorištu.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo