Zdravlje

Zdravlje

Dovoljna je samo jedna opeklina od sunca uz pojavu mjehura za velik rizik od razvoja tumora kože

Pridržavajte se savjeta stručnjaka kad je u pitanju izlaganje kože suncu, jer koža pamti sve!

Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje i kroz godine pamti svako oštećenje stanica uzrokovana UV zrakama.

Stanice kože imaju ograničenu mogućnost popravaka takvih oštećenja, ali samo do određenog stupnja. Dakle, briga o zaštiti kože ovisi samo o vama.

„Pretjerano izlaganje suncu može na kožu ostaviti neposredne učinke, na primjer kada izađemo na sunce u podne i izgorimo, pocrvenimo. Izazivaju se akutne reakcije koje mogu nastati u obliku mjehura, a važno je reći da i jedna opeklina s mjehurima tijekom života povećava naš rizik kasnije za razvoj tumora kože. Ono što nas dermatologe posebno zanima, ako gledamo sa ženskog aspekta, to da koža ubrzano stari –sunce zaista dodatno ubrzava kronološko starenje kože. “, pojasnila je u intervjuu prim. Sanja Poduje dr.med, dermatovenerologinja te dodala kako UV zračenje (sunce i solarij) u konačnici potencira, što je dokazano, uzrokuje sve tipove karcinoma kože, pa i melanoma zbog kojeg najčešće dolazi do smrtnog ishoda.  

Znanstvenici u gram izračunali koliko vam treba kreme za sunčanje!

Zaštita kože se treba odvijati tijekom cijele godine, posebno ako živite uz more. Prim. Poduje dodaje kako je preporuka koristiti što viši zaštitni faktor, a on se određuje prema količini kreme na 1 cm 2, mada mi često stavljamo manje kreme i tako ju razrijedimo. Faktor 30 je minimum i pruža dovoljnu zaštitu, a za rizične skupine taj faktor mora iznositi 50. Kreme moraju biti širokoga spektra, to znači da mora štiti od UVB i UVA zračenja.

„Brojke, što se tiče melanoma, su jako loše, kako u svijetu tako i kod nas. Statistika za 2018. godinu, registra za rak, govori da smo trenutno na 926 oboljelih godišnje, ili 21 oboljeli na 10000 stanovnika i tako se približavamo sjevernoj Europi koja ima najlošiju statistiku“, pojašnjava liječnica.

Melanom u ranoj fazi, na površini kože, je lakše izlječiv, dok oni koji idu u dubinu pa što je dublje, to je prognoza lošija. Iz tog je razloga važno na vrijeme ga primijetiti i obratiti se liječniku, čim primijetite bilo kakve promjene na koži. Kod muškaraca se najčešće javlja na leđima, a kod žena je dugo to mjesto bila potkoljenica, no u zadnje vrijeme se sve veći broj melanoma javlja na leđima. Radi se o mjestima koja često zaboravljamo mazati kremom i koja najčešće izgore.

Sve savjete vezane za zaštitu kože prim. Poduje nudi u videu :

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo