Bojite se zaborava kojeg nose godine? Ovih 10 igara pomoći će vam da dugo očuvate zdravu pamet - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Bojite se zaborava kojeg nose godine? Ovih 10 igara pomoći će vam da dugo očuvate zdravu pamet

Istraživanja su pokazala da igre za vježbanje moždanih vijuga, ako se redovito prakticiraju, donose brojne dobrobiti za oštar i lucidan um. Stoga, igrajte se!

Kako bi poboljšali mentalno funkcioniranje i spriječili starenje mozga ljudi svih dobnih skupina trebali bi redovito prakticirati mozgalice. Naime, dokazano je da one pozitivno utječu na pažnju, pamćenje, lucidnost, logičke vještine i druge kognitivne funkcije. Isprobajte ove igre i aktivnosti koje poboljšavaju mentalni fokus i kondiciju.

1. Sudoku

Ova vrsta planiranja pomaže poboljšati kratkoročno pamćenje i koncentraciju. Kako biste riješili ovu logičku igru s brojevima morate se koncentrirati i koristiti logičko razmišljanje.

Sudoku zagonetke dostupne su u različitim stupnjevima težine, a možete ih igrati online, u aplikaciji ili na papiru. Potražite ga u novinama, kupite knjigu s kolekcijom zagonetki ili jednostavno preuzmite besplatnu aplikaciju za telefon ili tablet.

2. Lumosity

Lumosity je jedan od najafirmiranijih programa za trening mozga i mentalne kondicije. Možete se prijaviti za besplatni račun za igranje tri igre dnevno ili odabrati pretplatničku uslugu za više ponuda. U svakom slučaju, možete pratiti svoje rezultate i napredovanje.

Lumosityjev zabavni trening mozga i igre mentalne kondicije, testovi i aktivnosti potkrijepljeni su znanošću. Možete ih reproducirati na web mjestu ili preuzeti besplatne aplikacije za iOS i Android. Lumosity također ima aplikaciju za meditaciju i svjesnost pod nazivom Lumosity Mind.

Ovih 5 namirnica jedite što manje jer uništavaju koncentraciju i slabe pamćenje

3. Križaljke

Križaljke su klasični trening za mozak koji ne samo da održava verbalni fond, već ulazi i u mnoge druge dimenzije znanja. Mnogo je načina za rješavanje križaljki, kako na online mreži tako i izvan nje – od dnevnih novina, onih specijaliziranih za križaljke ili pak knjige križaljki prilagođene različitim interesima.

Web stranica AARP-a nudi dnevnu križaljku na engleskom koja je besplatna za sve, bez obzira jeste li član grupe ili ne pa tako usput možete vježbati i znanje stranog jezika.

4. Elevate

Elevate putem aplikacije nudi 35 različitih edukativnih igara za vježbanje mozga. Igre su usredotočene na čitanje, pisanje, govor i matematiku, a trening možete prilagoditi tako da sami odaberete područja koja želite. Kao i kod većine drugih igara, putem aplikacije možete pratiti svoj napredak kako biste vidjeli kako se vaše vještine poboljšavaju. Da su stvarno dobre, potvrđuju deseci tisuća recenzija s pet zvjezdica.

5. Peak

Peak je još jedna opcija samo za aplikacije, a pruža vam mogućnost da radite na fokusu, pamćenju, rješavanju problema, mentalnoj agilnosti i kognitivnim funkcijama. Aplikacija je besplatna za upotrebu, ali jeftina pretplata otključava više značajki.

6. Happy Neuron

Happy Neuron dijeli svoje igre i aktivnosti na pet kritičnih područja mozga: pamćenje, pažnju, jezik, izvršne funkcije i vizualne/prostorne. Kao i Lumosity, personalizira trening kako bi vam odgovarao, prati vaš napredak, a igre se temelje na znanstvenim istraživanjima.

Za korištenje web stranice morate platiti mjesečnu pretplatu, a njezina pojednostavljena verzija aplikacije dostupna je samo korisnicima Androida. Happy Neuron, međutim, nudi besplatnu probnu ponudu, tako da možete vidjeti sviđa li vam se ova opcija.

Mlad mozak možete imati i u starijoj dobi, potrebno je pratiti samo 4 koraka

7. Braingle

Braingle ima najveću svjetsku kolekciju mozgalica, njegova besplatna web stranica nudi više od 15 000 zagonetki, igara i drugih mozgalica, kao i veliku internetsku zajednicu entuzijasta. Braingle ima široku paletu ponuda, uključujući optičke iluzije, kodove i šifre te kvizove o trivijalnostima, a kao dodatan trening ovdje možete vježbati dizajniranje vlastitih zagonetki.

8.Queendom

Queendom ima tisuće testova osobnosti i anketa. Također ima opsežnu zbirku “alata za mozak” – uključujući logičke, verbalne, prostorne i matematičke zagonetke, kvizove o trivijalnostima i testove sposobnosti – za vježbanje i testiranje mozga. Rezultati nekih testova su besplatni, dok se detaljnija izvješća naplaćuju.

9. Brain Age – Trening koncentracije

Brain Age – Trening koncentracije je sustav treninga mozga i mentalne kondicije za Nintendo 3DS sustav. Uključuje veliki broj igara za brušenje koncentracije, pamćenja, izračuna i drugih vještina mozga. Zabavan je, prenosiv i izazovan. Brain Age je također dostupan za Nintendo Wii U, ali ne i za Switch, Nintendov najnoviji sustav igranja.

10. Wordle

Popularnost ove web puzzle igre iz The New York Timesa eksplodirala je početkom 2022. godine te Wordle sada broji milijune korisnika širom svijeta. Premisa je jednostavna: korisnici dobivaju šest pokušaja pogađanja riječi od pet slova.

 

Ana Herceg

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo