Zdravlje

Zdravlje

Bol u prsima: je li srce?

Bol koja steže ili ostavlja dojam pritiska u području prsa tipična je za anginu pectoris ili infarkt. Jačina te boli varira od osobe do osobe i ne mora uvijek biti znak ozbiljne situacije.

kPremda može biti rjeđa, ili čak umjerena, taj tip boli može upućivati na infarkt. S druge strane, trajanje boli je važan element. Kratkotrajna će bol manje zabrinuti liječnika. No ako potraje ili se vrati nakon kratkog zatišja, moguće je da je riječ o angini pektoris ili o početku infarkta.

Bol u prsnom košu je ponekad praćena i bolovima u vratu, čeljusti, lijevom ramenu ili ručnim zglobovima, koje osjećamo kao da su stegnuti nekom čvrstom narukvicom. To je tipično za bolove izazvane srčanim tegobama.

No, oprez! Rijetko se bol može osjećati samo u tim dijelovima tijela dok se u samim prsima ne osjećaju nikakve tegobe iako se radi o bolesti srca. Treba reći kako tipična srčana bol nije smješten točno u području srca već je najčešće u sredini, iza prsne kosti. Pacijenti bol obično opisuju kao vrlo kratak “ubod nožem”, koji se javlja s desne strane grudiju u razini srca. 

Bol “koja peče” u području oko srca ili čak počinje “izvana” na koži ukazuje na početak tzv. herpes zostera, virusne bolesti. 

Kada zvati liječnika?

kAko je riječ o manje intenzivnim, lokaliziranim bolovima, “smještenim” visoko u prsištu ili nisko
u gornjem dijelu trbuha – pažnju treba usmjeriti prema probavnom sustavu. U tim slučajevima samo liječnik može postaviti dijagnozu, odnosno odrediti o kojem je organu zapravo riječ. Nije, međutim, uvijek lako potvrditi srčani uzrok bola u prsnom košu, posebice ne poslije prve krize.

Ako ne znate je li u pitanju srce, savjetujemo brzi test. Stavite pod jezik neki preparat na bazi nitrata (u tableti ili kapsuli) i pustite da se otopi. Ako bol brzo prođe, zacijelo je u pitanju srce. tj. angina pectoris. Međutim, ako se radi o infarktu, bol neće ublažiti niti uzimanje nekoliko takvih tableta.

Općenito, kada je riječ o srcu i kada situacija zahtijeva hitnu intervenciju liječnika bol je praćena uznemirujućim znakovima poput gušenja, osjećaja pomanjkanja zraka i drugih teškoća u disanju. Može se javiti čak i nesvjestica, bljedilo, orošenost hladnim znojem. U tim je slučajevima potrebna hitna liječnička pomoć.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo