Zdravlje

Zdravlje

Bol u zglobovima – posljedica modernog doba i načina života

Foto: Shutterstock

Škripavi i bolni zglobovi, trn u koljenu, oštra bol od ramena do lakta, često su zanemareni simptomi koje prepisujemo normalnom starenju s kojim se moramo naučiti živjeti, no to je daleko od istine.

Sve češće oni su posljedica stresnog načina života i nepravilne prehrane.

Prvi korak u održavanju zdravlja zglobova je pravilna i šarolika prehrana, hrana može biti protuupalna, a ta protuupalna svojstva podržavaju dobro zdravlje zglobova. Stoga vaša prehrana mora biti zastupljena bojama odnosno voćem i povrćem, omega 3-masnim kiselinama, žitaricama punog zrna i grahoricama. Takav način prehrane trebao bi biti zastupljen duže vrijeme, mjesecima, da bi imalo učinka na zdravlje vaših zglobova.

Današnji ubrzani način života nam često troši puno vremena pa nam malo ostaje vremena za brigu o pravilnoj prehrani. Čak i ako se pridržavamo pravilne prehrane, sporta, manjem izlaganju stresa, javljaju nam se bolovi i otečenost zglobova. Može se reći da je to normalan tijek starenja organizma, da se zglobovi i hrskavica s vremenom troše, no ne smijemo dozvoliti da nam bolovi u zglobovima utječu negativno na kvalitetu svakodnevnog života. Dodacima prehrane možemo si pomoći da živimo život kakav želimo, bez bolova, umora, te nam služe kao dodatno gorivo za postizanje ciljeva i uspjeha u životu.

Građa zgloba (pojmovi)

  • Zglob je mjesto spajanja dvije ili više kosti. Građa pravog zgloba – dijeli se u dvije osnovne grupe prema tkivu koje spaja kosti: Sinatroza – nepokretni koštani spoj (vezivni, hrskavični, koštani) i Diartroza – pokretni koštani spoj odnosno zglob u pravom smislu riječi.
  • Sinovijalni zglob – kosti nisu direktno spojene u zglobu (ima mogućnost slobodnog pokreta, sinovijsku membranu i sinovijsku tekućinu).
  • Zglobna hrskavica nalazi se na krajevima kostiju koje se obljubljuju i tvori zglobno tijelo – facies articularis. Ona nema krvnih žila ili živaca i hrani je samo zglobna tekućina.
  • Zglobna ovojnica obavija cijeli zglob i rubovima se najčešće veže za krajeve zglobnih tijela. Omeđuje i štiti zglobnu šupljinu i zglobna tijela, a izgrađuju je dva sloja: membrana fibrosa (stratum fibrosum) i membrana synovialis (stratum synoviale)
  • Membrana fibrosum građena je od gustog vezivnog tkiva (gusto posložena kolagenska vlakna) i daje čvrstoću i elastičnost zglobnoj ovojnici.
  • Membrana synovialis (sinovijalna opna) građena je od rijetkog, bogato prokrvljenog vezivnog tkiva. Sinovijalna je ovojnica široka i oblikuje nabore i resice. Oni ispunjavaju zglobnu šupljinu i sadrže krvne žile, živce i masne stanice. Na unutarnjoj površini nalazi se poseban epitel koji izlučuje bistru zglobnu tekućinu (sinovijalna tekućina). Sinovijalna tekućina hrani zglobnu hrskavicu, vlaži zglobne plohe i olakšava klizanje između njih.
  • Zglobna šupljina je kapilarni prostor između zglobnih ploha, obavijen zglobnom ovojnicom.

Zdravlje zglobova 

Moglo bi se reći da gotovo ne postoji osoba, bilo sportaš, rekreativac, mlađa, starija, a da nije barem jednom osjetila neku bol u zglobovima, i da zna koliko to može biti neugodno i koliko nas to sprječava u normalnom obavljanju svakodnevnih zadataka.

Razlozi javljanja bolova mogu biti mnogobrojni i specifični za svaku osobu ovisno o načinu života, profesiji, spolu. Profesionalni sportaši, rekreativci često prave pogreške koje dovode do osjećaja boli.

To je prije svega neadekvatna tehnika kretanja i podcjenjivanja sportskog terena, neadekvatno i prekratko zagrijavanje, neadekvatna oprema, pretjerana tjelovježba, inzistiranje na treningu unatoč upozoravajućoj boli i slaboj pripremi prije početka sezone.

Razlozi mogu biti i duga vožnja, težak fizički rad, stajanje na nogama, sjedilački način života.

Bol u zglobovima

Prilikom rođenja imamo oko 270 kostiju, no one su mekane (hrskavica postupno prelazi u kost), te se s vremenom taj broj smanjuje jer neke kosti srastaju jedna s drugom, pa odrastao čovjek ima 206 kostiju, čija težina ne prelazi 10 kg. Kosti rastu do puberteta, a nakon toga razdoblja nastavlja se izgradnja i razgradnja sukladno potrebama organizma.

Izrazito je važna veličina koštane mase u mladosti, jer utječe na kakvoću koštanoga tkiva u kasnijem životnom razdoblju. Unatoč naizgled tvrdim tkivima, u njima se odvijaju procesi izgradnje i razgradnje. Obnavljanje kostiju otežano je pretjeranim sjedenjem, nepravilnom prehranom, premalim unosom vitamina D3 i naravno drugih važnih minerala i hranjivih tvari potrebnih za obnovu hrskavice, što dovodi do slabljenja organizma, a time i do otežanog nedovoljno brzog procesa oporavka.

Neophodni sastojci za lakoću vašeg pokreta

  • Kondroitin sulfat je glikozaminoglikan, prirodni sastojak hrskavice. Doprinosi zaštiti zdrave hrskavice od preranog propadanja na način da osigurava stvaranje sinovijalne tekućine u zglobovima.
  • Glukozamin je sastojak svih tjelesnih tkiva, a posebno vezivnog tkiva. Prekursor je brojnih sastojaka hrskavice te sudjeluje u njenoj izgradnji. Opskrbljuje zglobove građevnim jedinicama i sastavni je dio većine proteoglikana (heparina, keratan sulfata, hijaluronata) koji izgrađuju brojna tkiva i organe ljudskog tijela – kosti, kožu, nokte, kosu.
  • Hijaluronska kiselina se nalazi i u sinovijalnim membranama koje okružuju svaki zglob i izlučuju viskoznu sinovijalnu tekućinu koja podmazuje površinu zglobova, osiguravajući im tako nesmetano kretanje. Nalazi se u svim kostima, zglobovima, vezivnom tkivu i strukturama hrskavice cijelog tijela.
  • Vitamin C doprinosi pravilnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice i kostiju.
  • Mangan doprinosi pravilnom stvaranju vezivnog tkiva i održavanju normalnih kostiju.
  • Kolagen je glavna proteinska komponenta kože, kostiju i hrskavica te predstavlja oko 80% ukupnih koštanih proteina. Povezuje pojedine kosti u zglobove i gradi ovojnice oko organa i međusobno ih odvaja. Dodatno uz to kolagen povezuje kožu sa strukturama ispod nje i obavija mišiće i pojedine mišićne grupe.

Pobrinite se za svoje zglobove, nahranite hrskavicu

Najčešća bolest zglobova koja nastaje degeneracijom zglobne hrskavice i okolne kosti je

dobro nam poznata svima osteoporoza. Zbog starenja organizma i nabrojenih različitih čimbenika, na površini hrskavice dolazi do kidanja kolagenskih vlakana te ona gubi glatkoću. Podmazivanje zglobne tekućine nije dostatno za poravnavanje neravnina hrskavice te svako preopterećenje i opterećenje te pokret dodatno oštećuje površinski sloj. Kad se hrskavica u zglobovima istroši, tada se javlja bol i ukočenost jer je ponestalo ublaživača trenja između kostiju. Najčešće do istrošenosti dolazi na zglobovima: koljeno i kuk.

Pravilnom kombinacijom aktivnih sastojaka osigurajte svom tijelu i zglobovima fleksibilnost, pokretljivost i zdravlje.

Omniflex Flexvital tekući je dodatak prehrani koji sadrži kombinaciju aktivnih sastojaka: kolagena, glukozamina, kondroitina i hijaluronske kiseline koji su prirodno prisutni u tijelu i imaju važnu ulogu u građi i zaštiti vezivnog tkiva. Također sadrži 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina C i mangana koji doprinose pravilnom stvaranju vezivnog tkiva, održavanju normalnih kostiju te stvaranju kolagena za pravilnu funkciju hrskavice.

Sponzorirani sadržaj

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo