Zdravlje

Zdravlje

Bole vas leđa? Ovo su signali koji upozoravaju da hitno morate liječniku

Foto: Shutterstock

Ne trpite bol, posjetite liječnika!

Bol u leđima je sigurno svatko barem jednom doživio, a tada posegnemo za lijekovima protiv bolova, odmorimo i nastavimo dalje…

Ponekad ta bol može biti i stanje koje zahtjeva hitnu liječničku pomoć. Kako znati da je vaš problem ozbiljniji od obične boli u leđima? Evo nekoliko simptoma koje možete smatrati znakom da je vrijeme da posjetite liječnika.

Nedavno ste ozlijedili leđa

Ako ste nedavno imali nezgodu, pa ste se na primjer pokliznuli na stepenicama, nezgodno legli na krevet ili čak imali automobilsku nesreću, moguće je da ćete često osjetiti bol u leđima. Moguće je i da ste oštetili kralježnicu, što će uzrokovati jaku bol i jasan je znak da je vrijeme za posjet liječniku. Ne računajte na pomoć lijekova protiv bolova, jer u ovom slučaju puno ne vrijede.

Gubitak kontrole nad mjehurom

Još jedan signal koji otkriva da je bol u vašim leđima ozbiljan problem je upravo slaba kontrola mjehura, ali i crijeva. Ozbiljni simptomi koji se često javljaju su i utrnule noge, kukovi i prepone.  Kada se uz bol jave i ovi simptomi, može se raditi o rijetkoj komplikaciji naziva ankilozantni spondilitis – bolesti vezivnog tkiva u kojoj se javlja upala kralješnice i velikih zglobova, što dovodi do ukočenosti i bolova. Ovo stanje može uzrokovati i pritisak tumora ili infekcija.

Ako vas muči visoki tlak, ovo su ulja koja vam mogu pomoći da ga snizite

Prisutna je i bol u trbuhu

Ako se bol javlja samo na jednom mjestu, te ju prati i bol u trbuhu, vjerojatno ste pomislili da upravo bol u leđima uzrokuje i pojavu tog drugog simptoma, no to je rijetko slučaj. Ipak, moguće je da je ta ista bol „otputovala“ do vaše trbušne šupljine. Moguće je da se radi i o aneurizmi trbušne aorte. Ako se bol javlja bez da je tome prethodila trauma, može se raditi o upali trbušne aorte. Svakako je potrebno odmah provjeriti stanje kod liječnika prije nego bol postane nepodnošljiva.

Grčevi

Bol u leđima je postala podnošljiva ali su se pojavili jaki grčevi? Moguće se vaše tijelo trudi izbaciti bubrežne kamence. Bubrežni kamenci se stvaraju ili zbog hrane koju jedemo i koja sprečava bubrege da normalno funkcioniraju. Ako primijetite još i krv u mokraći, siguran je to znak postojanja kamenca pa je vrijeme da se što prije obratite liječniku koji će predložiti za vas najbolje rješenje.

Utrnulost

Još jedan simptom kojeg se morate bojati jest utrnulost donjih ekstremiteta. Sami po sebi su ovi simptomi razlog za brigu, posebno ako se utrnulost javlja uz bol u leđima. U pitanju može biti oštećenje nekoliko živaca u kralježnici, a stanje se odmah mora provjeriti kod liječnika kako bi se izbjegle teške posljedice poput paralize tog dijela tijela. Iako možda zvuči previše ozbiljno, nije na odmet zabrinuti se kada se jave ovakvi simptomi, posebno utrnulost nogu koja je siguran znak da nešto nije dobro i da morate posjetiti liječnika što prije.

Kada ćemo ponovno moći živjeti bez zaštitnih maski na licu? Postoji nekoliko scenarija

Bol u leđima ne znači da se radi o ozbiljnom stanju, ali kada se i spomenuti simptomi jave, jasno je da je vrijeme za posjet liječniku jer ta bol u leđima može u pozadini imati ozbiljna stanja koja zahtijevaju hitan pregled liječnika.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo