Zdravlje

Zdravlje

Bolesnici s teškom psorijazom imaju povećan rizik za razvoj dijabetesa, hipertenzije, infarkta…

U Hrvatskoj psorijazu ima oko 80 tisuća osoba što je čini jednom od najčešćih kroničnih kožnih bolesti.

Društvu psorijatičara Hrvatske kao krovnoj udruzi i članu IFPA (Međunarodne organizacije udruženja psorijatičara) cilj je omogućiti što uspješnije liječenje oboljelih od svih vrsta bolesti psorijaze, zaštiti njihove interese, ali i osvijestiti i upoznati širu javnosti o tome što psorijaza je i s kojim sve problemima se susreću oboljeli.

Od psorijaze do čiste kože: Kako danas liječimo ovu upalnu bolest kože?

Upravo s tim ciljem pokrenut je i projekt „Psorijaza i ja“. Cilj ovog projekta je upozoriti i podsjetiti oboljele i širu javnost kako je pravovremena i adekvatna terapija dostupna i visokoučinkovita.

Prema suvremenoj definiciji psorijaza je skup bolesti kože, bolesti zglobova i komorbiditetnih bolesti. U posljednje se vrijeme u stručnoj literaturi često rabi izraz “psorijatični marš”, a odnosi se na vezu između psorijaze i drugih sistemskih upalnih bolesti. Bolesnici s teškom psorijazom imaju povećan rizik za razvoj pretilosti, dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularne insuficijencije, infarkta miokarda, povećanog kardiovaskularnog mortaliteta (koronarna arterijska bolest, cerebrovaskularne bolesti, plućna embolija), depresije.

Teška psorijaza važan je predkazatelj rizika povećanog mortaliteta, pri čemu je životni vijek oboljelih skraćen za 3 do 5 godina. Kvaliteta života bolesnika sa psorijazom narušena je istim intenzitetom kao kod ostalih teških i kroničnih bolesti.

Bez adekvatne, pravovremene i dostupne terapije, oboljeli od psorijaze suočavaju se s nizom problema u partnerskim i obiteljskim odnosima te u profesionalnom životu. Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože gotovo svaki drugi oboljeli trebao je podršku, a kod svakog četvrtog oboljelog, psorijaza je utjecala i na profesionalni život. Međutim, dostupna i visokoučinkovita terapija oboljelima omogućava povratak svakodnevnim aktivnostima, kako privatnim tako i profesionalnim.

Kako što lakše živjeti sa psorijazom i kako je Kim Kardashian pomogla oboljelima od ove bolesti

Pravovremeno uvedena terapija bitno određuje tijek bolesti i uzročno posljedično stvaranje invaliditeta kod psorijatičnog artritisa, te uključenost ili isključenost pojedinca iz društva, a uključeni pojedinac doprinosi društvu na svim razinama.

Potrebno je osigurati trajnu dostupnost adekvatne terapije i njeno pravovremeno uvođenje, jer je cost-benefit analizom jednostavno izračunati koliki financijski teret predstavlja isključeni pojedinac sustavu u cjelini. A upravo projekt „Psorijaza i ja“ nizom radnih edukativnih sastanaka za pacijente i njihove obitelji nastoji objasniti sve ove činjenice i pomoći oboljelima u svim segmentima života.Ovih 5 svakodnevnih navika pogoršava psorijazu! No, možete li ih izbjeći?

Ordinacija.hr

Foto: Mare Milin (Na fotografiji Elis Lovrić i Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske iz kampanje “Mi možemo sve”), Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo