Zdravlje

Zdravlje

Boli vas kuk? Ovo mogu biti razlozi, a neki su i opasni

Shutterstock

Bol u donjem dijelu tijela se često javlja i uz bolove u kukovima, a uzroci mogu biti razni.

Ako bol koju osjećate dolazi iz donjeg dijela leđa, kuka ili iz oba smjera, može li uzrok biti nešto treće? Bol u leđima i u kuku često se javljaju u paru, pa može biti teško otkriti odakle ustvari bol dolazi. Kako su kosti samo dio strukture koja može uzrokovati bol, mora se misliti i na zglobove, mišiće, tetive, živce, krvne žile…

S obzirom na to, lista potencijalnih uzroka boli u kuku je duga i često se preklapa, navodi dr. Rahul Shah, ortoped i kirurg. Rizik od pojave boli u kuku se povećava s godinama, tjelesnom težinom, i nekim životnim navikama.

Evo koji mogu biti potencijalni razlozi zašto se javlja bol u kuku.

1. Artritis

Bol i otok jednog ili više zglobova naziva se artritis. Postoji više od stotinu oblika ovog oboljenja, a najčešće se javljaju: osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, uglavnom zahvaća hrskavicu i s vremenom značajno smanjuje njenu funkciju. U vrlo teškim slučajevima hrskavica je potpuno oštećena, što znači da se ne umanjuje trenje između dvije kosti koje čine zglob. To rezultira pojavom simptoma kao što su bolovi u zglobovima, oticanje, a ponekad i nepokretnost. Javlja se često i na istrošenim zglobovima, poput onih u kukovima, prema pisanju Američke organizacije kirurga ortopedije.

Uzroci

Glavni faktori rizika za nastanak su starosna dob, trauma, spol (češće se javlja kod žena), genetska predispozicija, učestalo naprezanje zgloba i debljina.

Ovi znakovi upućuju da možda imate bolesnu jetru – upozoravaju liječnici

Simptomi

Dr. Shah navodi da se bol može javiti u cijelim leđima pa do stražnjice, a čak ponekad i u nozi. Bol može ometati hodanje i bavljenje drugim aktivnostima.

Dijagnoza i liječenje

Prije svega treba kod liječnika utvrditi o čemu se radi, je li u pitanju osteoartritis ili neki drugi tip artritisa. Liječenje se temelji na nekoliko smjernica. Lijekovi izbora su: protuupalni lijekovi uz lijekove protiv bolova i nezaobilaznu fizikalnu terapiju. U nekim slučajevima je nužno i kirurško liječenje. Stres pogoršava i ovo stanje.

2. Hernija diska

Hernija diska je posljedica degenerativnih promjena intervertebralnog diska, hrskavičnog amortizera koji se nalazi između dva kralješka. Ti diskovi se mogu pomaknuti i slomiti.

Uzroci

Može doći do prijeloma ili oštećenja radi lošeg držanja, dizanja teških predmeta, okretanja, saginjanja, ozljeda ili starosti.

Simptomi

Uz bol u donjem dijelu leđa, može doći do pritiska na živac i uzrokovati bol u kuku. Uz bol, koja se širi po nozi, hernija može prouzrokovati i neurološke simptome poput trnaca u nogama te slabosti  određenih mišićnih skupina noge.

Dijagnoza i liječenje

Liječnik će vas pregledati i postaviti pitanja o tipu boli igdje se javlja, a može zahtijevati i određene tekstove kako bi se vidjelo je li se disk pomaknuo. Liječenje uključuje lijekove protiv bolova ili terapiju, a ponekad ono uključuje i operaciju. Problemi s diskom se često javljaju i ne moraju uvijek uzrokovati simptome.

3. Spinalna stenoza

Spinalna stenoza označava suženje spinalnog kanala i otvora u kralješnici te dolazi do pritiska na živce. Unatoč imenu, ovo stanje može uzrokovati i bol u kuku.

Uzroci

Starost je jedan od rizičnih faktora za razvoj ovog stanja, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 60 godina.

Simptomi

Ovo stanje neće uvijek uzrokovati pojavu simptoma, ali ponekad može dovesti do utrnulosti i boli.

4. Dijagnoza i liječenje

Ako liječnik pretpostavi da se radi o ovom stanju, zamolit će vas da se nagnete naprijed, nazad i u stranu, a takvi testovi mogu pomoći kada se traži potvrda dijagnoze. Terapija uključuje terapije kod fizijatra i protuupalne lijekove. Operacija je zadnja stanica.

Često vas boli trbuh i imate problema s probavom? Liječnica upozorava na poremećaj koji se sve više javlja

5. Sindrom sakroilijačnog zgloba

Radi se o zglobu koji apsorbira sve „udarce“ između gornjeg dijela tijela, zdjelice i nogu.

Uzroci

Puno je uzroka za razvoj ovog stanja, poput padova na stražnjicu, dugotrajnog intenzivnog vježbanja, pretilosti ili abnormalnosti pri hodanju.  

Simptomi

Ako dođe do ozlijede ovog zgloba, može se javiti bol u kuku i preponama.

Dijagnoza i liječenje

Liječnik može dati dijagnozu na osnovu testova i pregleda. Liječenje može uključivati vježbe istezanja ili lijekove protiv bolova. Ponekad injekcije steroidima mogu pomoći protiv upalnog procesa.

6. Uganuća i istegnuće

Postoji razlika – uganuće je ozljeda ligamenta koji povezuje više od dva zgloba. Istegnuće je ozljeda mišića ili tetive. Sve se može javiti kao bol u kuku.

Uzroci

Pad ili ozljeda mogu biti uzroci, a isto tako i nagli okreti, savijanje ili podizanje.

Simptomi

Mogu izazvati bolove, oticanje, pojavu masnica, grčeve ili poteškoće s kretanjem.

Dijagnoza i liječenje

Pregledom će liječnik dati dijagnozu, a liječenje se odvija uz protuupalne lijekove i terapiju s fizijatarom.

7. Ukliješten živac

Ukliješten živac u donjem dijelu leđa se naziva radikulopatija.

Uzroci

Može se javiti ako vam se pomaknuo disk i stvara pritisak na živac. Uzrok mogu biti i promjene koje se javljaju u starosti.

Simptomi

Ukliješten živac može uzorkovati bol u leđima, nozi i kuku.

Dijagnoza i liječenje

Liječnik će napraviti potrebne preglede, a liječenje ovisi o tome gdje je lociran ukliješten živac.

8. Čvrsti fleksori kuka

Fleksori kuka se nalaze na prednjem dijelu kukova i pomažu nam pri kretanju.

Uzroci

Uzrok može biti dugotrajno sjedenje na poslu ili kod kuće.

Simptomi

Mogu uzrokovati pojavu boli u donjem dijelu leđa ali i kukovima.

Liječenje i terapija

Liječnik će provjetriti fleksibilnost i vjerojatno savjetovati rendgen, a liječenje uključuje terapiju kod fizioterapeuta i dnevno istezanje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo