Zdravlje

Zdravlje

Bolujete li od artritisa, ove namirnice svakako uključite u prehranu

Shutterstock

Osteoartritis je bolest zglobova koja čini gotovo polovicu svih vrsta artritisa, a jedan je od najčešćih medicinskih problema u svijetu.

Brojni su uzročnici razvoja osteoartritisa. Iako među rizične činitelje ubrajamo i godine, istraživanja su pokazala da osteoartritis nije neizbježan dio starenja. Tako, primjerice, pretilost može dovesti do razvoja osteoartritisa u koljenom zglobu.

Pravilan odabir namirnica može ublažiti posljedice ove bolesti stoga donosimo popis onih koje biste trebali uvrstiti na dnevni meni.

Češnjak

Studije su pokazale kako osobe koje konzumiraju namirnice poput češnjaka i luka, rjeđe pokazuju simptome ranog razvoja osteoartritisa. Znastvenici vjeruju da sastojci iz ovih namirnica smanjuju oštećenje enzima u stanicama. 

Što uzrokuje visoki krvni tlak i kako znati da ste u rizičnoj skupini za razvoj hipertenzije?

Kurkuma

Prema izvješću Američkog botaničkog vijeća, ovaj začin može umanjiti bolove. Sadrži fitokemikaliju kurkumin koji se pokazao kao izvanredna pomoć u liječenju raznih oboljenja. U provedenom istraživanju ispitanici koji su uzimali kurkumu bolje su tjelesno funkcionirali i imali su 58 posto manje bolova u zglobovima, koji nisu bili toliko kruti. Jednako tako, bili su 63 posto manje skloni uzimanju analgetika.

Riba

S obzirom da naše tijelo ne može samo proizvesti Omega-3 masne kiseline, moramo ih unijeti putem prehrane. Rudnici omega-3 masnih kiselina su ribe poput lososa, tune, sardina i sleđa te oraha. Postoje jaki dokazi da omega-3 utječe na zdravlje, stoga ne samo da pomaže spriječiti bolest nego usporava njeno napredovanje, potencijalno držeći osteoartritis pod kontrolom.

Brokula

Iako se vjeruje kako je osteoartritis nezaobilazni dio starenja, znastvenici  na s East Anglia Sveučilišta vjeruju kako će uskoro otkriti način za sprječavanje spomenute vrste artritisa. Potencijalno rješenje? Prirodni, bioaktivni sastojak pod nazivom sulforafan. Moguće ga je naći u kupusnjačama, pogotovo brokuli. Spomenuti sastojak blokira enzime koji uzrokuju uništavanje zglobova kod osteoartritisa. No stručnjaci su uvjereni da sulforafan može usporiti pa čak i spriječiti nastajanje neugodne bolesti.

Zeleni čaj

Za umirivanje simptoma osteoartritisa povremeno si priuštite šalicu zelenog čaja. Kako je objavljeno u magazinu PreventArthritis.org, u studiji koja je provedena nad miševima se primijetilo kako kod miševa koji su imali slična stanja osteoartritisu nije zabilježena erozija kostiju kada su polifenoli dodani u njihovu vodu.

Ukusna i zdrava: Kako juha od kostiju štiti zdravlje zglobova, kože i probave?

Maslac od kikirikija

Kalcij i vitamin D skriveni u kikirikiju doprinose zdravlju kostiju i zuba. Na taj se način dugoročno sprječava rizik od osteoporoze tijekom kasnijih godina života. Sadrži i vitamin B3 (niacin) koji dokazano bolje od placebo lijekova umiruje upale i povećava fleksibilnost.

A. A.

Foto: SHutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo