Zdravlje

Zdravlje

Bowen tehnika – sveobuhvatna metoda za povratak organizma u ravnotežu

Foto: Shutterstock

Bowen tehnika je manualna terapijska metoda koja se koristi specijaliziranim pokretima na mekom tkivu u rješavanju biomehaničkih poremećaja.

Utemeljena je na cjelovitom pristupu zdravlju, a usmjerena poticanju optimalnog rada miofascijalnih segmenata. Svojim djelovanjem može unaprijediti funkciju kralježnice i središnjeg živčanog sustava, čime se aktivira sposobnost tijela za ponovnim usklađivanjem i uravnoteženjem svih funkcija koje su u neravnoteži. Ta sposobnost čini Bowen tehniku učinkovitom kod većine tegoba. Ovi se postupci koriste u cijelom svijetu više od 40 godina.

Djelovanje Bowenove terapije

Naše je tijelo cijelo vrijeme u pokretu. Kretanje i “održavanje” unutarnjeg rada organizma predstavlja stalan protok informacija iz tijela i oko tijela, u mozak i nazad u tijelo. Istovremeno mehanizam našeg tijela ustrojen je tako da se svi “kvarovi” (disbalansi) u tijelu popravljaju čim ih se uoči, npr. zacjeljivanje površinskih rana.

No, ponekad je stanje takvo da, zbog stresa ili prevelikog vanjskog utjecaja, mozak više ne može sa sigurnošću razlučiti koji dio tijela treba njegovu dodatnu intervenciju. Zbog takvog prekida u komunikaciji dolazi do zakazivanja funkcije tijela koja se brine za normalizaciju stanja kod različitih disbalansa. Posljedice mogu biti: bolest, bol, smanjena funkcija dijela tijela, problemi sa spavanjem ili osjećaj umora, nezadovoljstva.

Potezima koji se primjenjuju u Bowen tehnici osigurava se piezolektrični efekt na ovojnici mišića, tetiva i unutarnjih organa, te slanje signala mozgu da nešto s tim dijelom tijela nije u redu. Mozak reagira na stimulaciju relaksacijom okolne muskulature, boljom lokalnom prokrvljenošću i samim tim bržim i boljim regeneracijskim procesima. Tretman djeluje preko fascija – ovojnica koje omataju i izgrađuju naše stanice, a stimulacijom specifičnih točaka koje povezuju te najvažnije strukture tijela dobiva se holistički, cjeloviti učinak.

Kako izgleda Bowen tretman i kome se preporučuje?

Trajanje tretmana može biti od 30 do 45 minuta. U anamnezi, razgovoru o tegobama zbog kojih se došlo na tretman važno je iznijeti i sve ostale zdravstvene poteškoće. Nakon razgovora i po potrebi provedbe funkcionalnih mjerenja slijedi manualni tretman – koji je vrlo blag. Za tretman se pacijent priređuje tako da ostane ili u laganoj odjeći ili u donjem rublju. Položaj u kojima se provodi tretman je većinom ležeći, prvo na trbuhu zatim slijedi ležeći na leđima. Terapeut će izvoditi lagane pokrete na pojedinim dijelovima tijela, te povremeno praviti pauze na nekoliko minuta kako bi omogućio odgovor središnjeg živčanog sustava na pokrete koji su izvedeni.

Kako je prethodno rečeno, Bowenova terapija ima holistički pristup, te omogućuje oporavak od mnogih bolesti, traumatskih i kroničnih. Bowen tretmanima djeluje se na uzrok poteškoće, a time se trajno otklanja i sama poteškoća.

Tehnika je vrlo nježna i nema ograničenja s obzirom na dob pacijenta, može se koristiti na novorođenoj djeci, trudnicama, ili na osobama poodmakle životne dobi.

Pomaže kod bolova u leđima, išijasa i ostalih problema s kralješnicom, kod tegoba s vratom i ramenima, problema s probavom i crijevima. Također je djelotvorna kod glavobolja, migrena, vrtoglavica, kod bolesti dišnih putova, problema s koljenima, zglobovima i stopalima te kod sportskih ozljeda. Ublažava simptome PMS-a, probleme s grudima, prostatom, bilježi rezultate i kod neplodnosti.

Problemi sa čeljusnim zglobom tretiraju se postupcima koji relaksiraju meko tkivo na području gornje i donje čeljusti. Uslijed izvođenja tih postupaka koštane strukture mogu zauzeti pravilnije pozicije. Posljedično dolazi do smanjenja bolova, asimetrija i do pravilnog pozicioniranja čeljusnog zgloba. Ovi su postupci iznimno korisni kod bolnih i ukliještenih temporomandibularnih zglobova, ali i kod trigemijalnih neuralgija i vrtoglavica.

Terapiju peludne groznice (alergija na trave, korov, ambroziju itd.) najbolje je započeti kao preventivni tretman, 4-6 tjedana prije cvjetanja alergena. Tijekom cvjetanja alergena preporuka je povremeno provesti po jedan zasebni tretman.

Bowen tehnika može biti prateća terapija kod stanja kod kojih je unos toksina povećan (terapije velikim količinama lijekova, kemoterapija, zračenja), te kod liječenja ovisnosti i svih tegoba vezanih uz stres (nesanica, glavobolja). Bowen se može provoditi i preventivno za povećanje imuniteta, te kod sportaša za povećanje tjelesne spremnosti, izvedbe, a time i rezultata.

Bowen tehnika je idealna manualna metoda jer na blagi način utječe na poravnavanje tjelesnih struktura kojim se pospješuje funkcija tijela, a zbog iznimnih svojstava fascije preko koje tretman djeluje, učinak je sveobuhvatan.

Edukaciju za Bowen terapeute u Hrvatskoj provodi Ergovita u suradnji s The Bowen School For Healthcare Professionals. Novi jednogodišnji edukacijski ciklus upisuje se u rujnu u Zagrebu. Tečaj je otvoren za sve zdravstvene djelatnike, a bodovan je od Hrvatske komore fizioterapeuta. Više o tečaju saznajte na: http://hubt.hr/edukacija/bowen-tecaj/

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo