Čak 10 posto djece ima nealkoholnu masnu bolest jetre - bolest modernog načina života

Jetra organi trbug gastroenterologija pregled lijecnik doktor ordinacija bol mucnina shutterstock 171521822

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je najbrže rastuća bolest probavnog sustava, nastaje kao posljedica današnjeg ‘modernog načina života’ a posljedično se razvija ciroza i primarni rak jetre.

1. Najčešća kronična bolest jetre

Najčešća je kronična bolest jetre i najčešći uzrok povišenih jetrenih enzima. NAFLD je bolest što pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 g alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti - šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi.

2. I djeca boluju

Oko 90% bolesnika s NAFLD-om ima barem jednu od komponenti metaboličkog sindroma. Prema dosadašnjim istraživanjima, 25-30% odrasle populacije, a čak 10% djece ima NAFLD.

3. Glavni uzrok ciroze jetre

S rastućom incidencijom metaboličkog sindroma i svih njegovih sastavnica (debljine, šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka i povišenih masnoća u krvi) smatra se da će otprilike za 10 godina NAFLD biti glavni uzrok ciroze jetre i karcinoma jetre.

4. Krivac za brojne bolesti

Sljedeće što nas zabrinjava u kontekstu nealkoholne masne bolesti jetre je što danas znamo da NAFLD nije samo bolest jetre nego sudjeluje u nastanku brojnih kroničnih bolesti izvan jetre. Tako da NAFLD danas smatramo multisistemnom bolesti koja je najčešće povezana s kardiovaskularnim bolestima, šećernom bolesti tip 2, kroničnom bubrežnom bolesti, ali i s nekim drugim kroničnim bolestima koje su nam od javnozdravstvenog značaja kao što su to polipi debelog crijeva (preteče invazivnog karcinoma) i karcinomom debelog crijeva.

5. Tko će imati masnu jetru?

Uzevši u obzir težinu i ozbiljnost komplikacija i posljedica bolesti svatko bi se od nas trebao zapitati je li on baš taj svaki treći ili četvrti čovjek koji će imati masnu jetru.

Tekst:  Hrvatsko društvo za bolesti jetre „Hepatos“ 

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!