Zdravlje

Zdravlje

Čak 30 posto više pacijenata se javlja zbog tromboze nego prije pandemije

Shutterstock

Hrvatsko društvo za vaskularnu kirurgiju Hrvatskog liječničkog zbora i Klinička bolnica Merkur održali su radionicu pod nazivom „Periferna arterijska bolest – novosti i trendovi u liječenju“ koja je pružila multidisciplinarni pogled na ovaj javnozdravstveni problem.

Kroz radionicu je istaknuta važnost prevencije te rane dijagnostike bolesti, a predstavljeni su i novi trendovi liječenja bolesti koja uglavnom pogađa stariju populaciju.

S obzirom na to da je periferna arterijska bolest u 20 do 50 posto slučajeva asimptomatska, radionica je održana s ciljem podizanja svijesti i informiranja javnosti o posljedicama neliječenja ove bolesti, kao i mogućnostima prevencije. Predstavljena su i najnovija medicinska postignuća i istraživanja koja će unaprijediti terapijsko liječenje ove bolesti te olakšati i ubrzati oporavak oboljelih.

Periferne arterijske bolesti spadaju u skupinu kardiovaskularnih bolesti. Ova vrsta pacijenata najčešće pati i od ostalih bolesti kardiovaskularnog sustava, a sama bolest uzrokuje razne smetnje – od otežanog hoda, bolova u nogama i slično. Ako bolest napreduje, dolazi i do gubitka tkiva, različitih rana i ulkusa, gangrene te posljedično i gubitka ekstremiteta. Stoga je iznimno bitno da se bolest dijagnosticira u ranoj fazi, tj. dok je još u asimptomatskoj fazi. Onda pacijenti mogu korigirati svoj životni stil te im se može uvesti odgovarajuća farmakoterapija, rekao je prim. dr. sc. Vedran Pažur, dr. med., pročelnik Zavoda za vaskularnu kirurgiju KB Merkur.

Pandemija koronavirusa je u posljednje dvije godine također utjecala na zdravlje bolesnika s ovom bolešću, ali i potencirala broj novih bolesnika. Prošle godine, KB Merkur je zabilježio oko 30 posto više pacijenata koji se javljaju zbog tromboze nego prije, a ujedno se povećao i broj operacija tromboza za oko 20-ak posto.

U KB Merkur smo primijetili veći broj amputacija nego prije. Svakako možemo reći da je došlo do generalnog porasta periferne arterijske bolesti za vrijeme pandemije, barem ono što smo primijetili u praksi. To može biti i rezultat većeg priljeva pacijenata iz drugih bolnica, ali mislimo da je pandemija itekako imala utjecala na to. Osim respiratorne upalne reakcije, COVID može izazvati i upalu u svim tkivima uključujući i krvne žile, što povećava stopu arterijske tromboze, nadodao je prim. Pažur.

Osim toga, napominje kako je i dalje važno cijepiti se protiv COVID-a kako bi se spriječile neželjene posljedice, ali i voditi računa o redovitoj tjelesnoj aktivnosti, prestanku pušenja, paziti na kontrolu i liječenje dijabetesa i slično.

Iskustva iz KB Dubrava: Posljedice koje ostaju nakon COVID-19 su strašne – od bubrega, preko kože do jetre

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo