Zdravlje

Zdravlje

Čak 40 posto oboljelih od leukemije nastavlja normalno živjeti nakon prekida terapije

Liječenje se značajno popravilo u zadnjih dvadesetak godina otkrićem inhibitora tirozin kinaze.

Smrtonosna bolest koja u većine oboljelih nema simptoma, danas je kronično stanje kod kojeg čak 40 posto oboljelih nastavlja normalno živjeti nakon prekida terapije! Riječ je o kroničnoj mijeloičnoj leukemiji (KML), čiji je Svjetski dan obilježen predavanjima u organizaciji Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL).

Iz nekad teške smrtonosne bolesti evoluirali smo u kronično stanje za većinu bolesnika i sada radimo na tomu, radimo probir i studije da nađemo koji su to bolesnici kojima bi mogli pokušati prekinuti liječenje. Rezultati studije pokazali su da 40 posto bolesnika kod prekidanja lijeka nije izgubilo veliki molekularni odgovor, dakle njih 40 posto nastavilo je život bez liječenja i bez molekularnih znakova aktivnosti bolesti. Pred izliječenjem smo za jedan dio bolesnika koji će izgleda moći živjeti bez terapije, rekao je dr. Marin Kursar iz KB Merkur u svojem predavanju naziva “Možemo li izliječiti KML?”.

Muči vas visoki tlak? Kardiolog izdvaja najveću zabludu u koju ljudi vjeruju

Odgovor na upitnik iz naslova dr. Kursar jasno je dao na jučerašnjem svečanom obilježavanju Svjetskog dana KML-a na kojem su se uz struku okupili i oboljeli. Riječ je, naime, o bolesti koja uglavnom pogađa ljude starije životne dobi no, kako se moglo čuti i na predavanju, današnjim produženjem života očekivano je sve veći broj oboljelih.

Obično se javlja u jednog na sto tisuća stanovnika, a bolest karakterizira nekontrolirano bujanje više ili manje diferenciranih bijelih krvnih stanica, objasnio je dr. Pavle Rončević iz KBC-a Zagreb.

Liječenje se značajno popravilo u zadnjih 20ak godina otkrićem inhibitora tirozin kinaze, lijeka Glivec koji je revolucionizirao liječenje ove bolesti.”, rekao je dr. Rončević.

Predavanje je održala i Željana Margan Koletić, mr.pharm. iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) koja je izvijestila kako je u nacionalnoj bazi nuspojava prijavljeno 160 prijava na inhibitore tirozin kinaze.

Obilježavanje Svjetskog dana posvećenog KML-u završilo je riječima dr. Dubravke Globlek koja je iako liječnica ovaj put za mikrofonom izašla kao pacijentica.

“Moje dijete je tada išlo u šesti razred. Onda kada sam ja čitala hematologiju nije bilo pametnih lijekova i jako sam se bojala. Ne samo da sam već 13 godina živa nego živim kvalitetno i radim, a život se naravno promijenio. Sada sam svjesna da je svaki dan poklon iz Božje ruke.”, rekla je okupljenima dr. Globlek.

Autor: Dražen Vincek, HULL

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo